Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote Poolse aardappeloogst impuls voor export

In Polen liggen de aardappelprijzen zo'n 60% tot 75% lager dan in West-Europa. Deskundigen van het Landbouweconomisch Instituut verwachten dat de export aanzienlijk toe zal nemen.

De aardappelproductie in Polen wordt dit jaar geraamd op zo'n 8,3 miljoen ton, een stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar. Binnen de sector wordt gevreesd dat deze substantiƫle productietoename zal leiden tot lage prijzen maar vanwege het tekort aan aardappelen op de West-Europese markt, kan het land zijn export mogelijk vergroten, waarmee het overaanbod op de binnenlandse markt deels gecompenseerd kan worden.

De aardappelproductie in West-Europa is dit jaar lager dan in 2015. Volgens de NEPG zal de het productievolume in de vijf lidstaten (Duitsland, Nederland, Belgiƫ, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) 24,9 miljoen ton bedragen ten opzichte van 25,3 miljoen ton vorig jaar.

De NEPG meldt bovendien dat de productiekosten in 2016 veel hoger zullen zijn als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden en het het veelvuldig voorkomen van aardappelziekte. Hierdoor vielen de kosten voor gewasbescherming hoger uit wat in combinatie met de kleinere oogstvolumes een nadelig effect had op de inkomsten. In West-Europa zijn aardappelen relatief duur en als gevolg van de lagere productie zal deze tendens nog wel even aanhouden.

Publicatiedatum: