De Falstaff-peer zal volgende maand in de supermarkt verschijnen. Het is de eerste stap in de bredere distributie van dit fruit. Falstaff heeft een rode schil, knapperig vruchtvlees en een hoog suikergehalte in een goede balans met de zure component. Het fruit kan alleen worden afgezet door de Newplant consortiumclub en geteeld worden door de telers die er lid van zijn.
Falstaff werd gecreëerd als onderdeel van het kweekprogramma CREA Folri van Lorenzo Rivalta en Walther Faedi. Newplant werd opgericht door Apoconerpo, Apofruit en Orogel Fresco, die 40% van de peerproductie in handen hebben.
Onderzoekers Gianluca Baruzzi en Giuseppina Caracciolo leggen uit dat "Crea elke week met Newplant overlegt om de status te analyseren. We evalueren elk jaar ongeveer 300 appels en peren en de beste 5-10 worden in overweging genomen."
Dan worden de telers ingezet met testboomgaarden. Het fruit wordt van alle kanten geïnspecteerd en technici, telers en handelaren werken samen om elk aspect ervan te analyseren.
"Gedurende de laatste jaren heeft Crea succesvolle variëteiten geïntroduceerd zoals de Carmen, Boheme en Aida. We denken dat de samenwerking tussen de private en publieke sector echt positief werkt."