Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Lowette (BFV) reageert op appelvernietigingscommotie:

"Vernietigen hardfruit is allerlaatste optie"

Tholen - De miljoenen kilo's appelen, die vorige week troosteloos uitgespreid op het Limburgse veld lagen, waren met name afkomstig van telers die aangesloten waren bij de Belgische Fruit Veiling. Directeur van de BFV, Filip Lowette, legt uit dat deze beelden moeten worden gerelativeerd en dat het vernietigen van hardfruit de allerlaatste optie is bij de interventieregel. "Dit gebeurt ook alleen als de prijs lager is dan de industrieprijs en dat is met name rond de pluk het geval", legt hij uit. "Als de industrieprijs beneden de interventieprijs ligt, kiezen de telers eerder voor interventie en dat is logisch. De industrieprijs is dan niet hoog genoeg om de variabele kosten te kunnen dekken van het plukken."

Gisteren reageerden anderen uit de Belgische fruitsector. Klik hier voor het artikel



In perspectief

Hij vervolgt: "Daarnaast moet je het wel in perspectief zien. Als je zo die foto's bekijkt, lijkt het natuurlijk enorm. Maar aan de andere kant: als er ergens 100.000 kilo ligt, is dat natuurlijk niet veel in vergelijking met het totale volume dat wordt geïntervenieerd. Gelukkig is vernietiging de laatste jaren niet veel gebeurd, omdat meestal de industrieprijs hoger lag dan de interventieprijs."

Zo goedkoop mogelijk

Met het hardfruit dat uit de markt wordt gehaald, kunnen verschillende zaken gebeuren. "De bedoeling is om het geheel te organiseren tegen een zo goedkoop mogelijke kostprijs. Van het interventiegeld moet de teler namelijk nog wel iets kunnen overhouden. Met dat in het achterhoofd zijn er een viertal mogelijkheden. "De eerste en beste mogelijkheid is natuurlijk het gratis uitdelen aan liefdadigheidsinstellingen. Dit gebeurt ook, maar logistiek gezien kan dat niet altijd georganiseerd worden om het probleem opgelost te krijgen. In deze weken bij de oogst gaat het namelijk om enorm veel kilo's." Als het hardfruit niet naar liefdadigheid gaat zijn er andere oplossingen. "De eerste is veevoeding. Dit verkiezen we natuurlijk als eerste, want het kost ook weinig tot niets. Maar die varkens en koeien mogen ook niet te veel appelen eten. Dat is dus ook een beperkte oplossing. Een tweede mogelijkheid is dat de oogst naar biogasinstallaties wordt gebracht. Dat brengt natuurlijk wel een extra kostenplaatje. Daarnaast is de capaciteit van die biogasinstallaties beperkt en het is dus geen totaaloplossing. Al met al gebruiken we dus meerdere oplossingen en proberen we het vernietigen als laatste oplossing te gebruiken. Dat willen we zo min mogelijk doen, maar soms is er even geen andere mogelijkheid."

Andere rassen voor nieuwe markten
Hij verwacht dat het probleem van het hardfruitoverschot zich wel zal oplossen in de loop der tijd. "Nu hebben we het nog steeds erg moeilijk. De appelen die daar nu op het land liggen konden vroeger aan Rusland worden verkocht. Daarnaast hebben we de concurrentie uit Polen die er ook regelmatig voor zorgt dat de industrieprijs onder druk staat. We zitten momenteel in een transitiefase waarbij we andere rassen moeten gaan telen die we kunnen exporteren naar nieuwe markten. Daar zijn we nu hard mee bezig."

Voor meer informatie:
Filip Lowette
Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
www.bfv.be