Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilot nieuwe regeling extern scannen succes

De pilot die sinds 18 juli liep waarbij een nieuw proces getest is om scannen via de externe baan mogelijk te maken, is een succes. Dat bleek tijdens de evaluatie op 23 september. De betrokken partijen constateerden dat de genomen maatregelen en afspraken het beoogde effect hebben gehad en dat de aantallen beheersbaar bleven. De pilot wordt nu uitgebreid.

De nieuwe maatregelen werden genomen nadat de mogelijkheid tot extern scannen op 1 februari werd afgeschaft. (Bewuste) onttrekking aan het douanetoezicht moet worden voorkomen. Tegelijkertijd is extern scannen (nog) nodig om met name bederfelijke lading snel en op een vooraf bekend moment vrij te krijgen én de kosten voor bedrijven zo laag mogelijk te houden. Deelnemers aan de pilot hebben een betere bewustwording van de risico's.



Aangezien de pilot de gewenste resultaten haalde, is besloten om de maatregel een vervolg te geven. Over de details van de nieuwe afspraken wordt nog gesproken. Peter Verbaas van het GroentenFruit Huis: "De grondhouding van de douane is heel positief. We moeten wel voorkomen dat er weer een rij gaat ontstaan voor de externe scan." Samen met andere sectoren met tijd kritische goederen wordt met de douane gepraat om gebruik te maken van de maatregel.

Op dit moment wordt onder andere gesproken over de criteria waar bedrijven aan moeten voldoen. "De douane heeft geen ongelimiteerde capaciteit, dus ze willen graag dat ook het GroentenFruit Huis een rol gaat spelen in de voorselectie van de bedrijven. Daarvoor hebben we wel goede criteria nodig. Als we 'nee' moeten zeggen tegen bedrijven, moeten we dat wel kunnen uitleggen."

In principe kan er op korte termijn meer duidelijkheid zijn over deze details. "We voelen wel tijdsdruk, want de importseizoenen beginnen weer," sluit Peter af. "Ik verwacht geen beperkingen in de gesprekken."

Meer informatie:
GroentenFruit Huis
Peter Verbaas
Postbus 5007, 2701 GA Zoetermeer
T + 31 79 368 1120
M + 31 6 109 85 193
E Verbaas@groentenfruithuis.nl
W www.groentenfruithuis.nl