Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Op dit moment beter naar EU exporteren dan naar VK"

Namibië: grotere druiven dit seizoen

Volgens geruchten zijn de oogstvolumes voor druiven in Namibië dit seizoen gedaald. Andre Vermaak van de Silverland Group ontkent dit echter. "We gaan geen recordopbrengst krijgen, maar het zal iets boven het gemiddelde zitten, met zeer goede druivenmaten. De enige reden die ik kan bedenken voor de geruchten van een lage opbrengst zijn variëteiten als de Sugra One. Die hebben het ene jaar een recordopbrengst en het andere jaar bijna niets. Er worden veel van dat soort variëteiten geteeld in de regio van de Oranjerivier."



Grotere druiven
"We hadden ongewone weersomstandigheden. Deze week regende het nog in Kaapstad, wat voor deze tijd van het jaar ongebruikelijk is. Het koelere weer betekent dat de planten minder onder druk staan en dat de druiven groter gaan zijn," legt André uit. "Met een maand zal de Early Sweet-variëteit klaar zijn en de druiven zijn nu al 18 mm groot. Op dit moment ziet dat er dus erg goed uit, net als alle ander vroege variëteiten."

Iedereen praat over de Brexit en hoe dit de waarde van de Britse pond onderuit heeft gehaald. De Zuid-Afrikaanse rand is echter ook in waarde gedaald sinds bekend is geworden dat de Zuid-Afrikaanse minister van Financiën wordt aangeklaagd voor corruptie.



80% naar EU
"Op dit moment kun je beter naar de EU exporteren," zegt Andre. "Maar zoals iedereen weet moet je ook met het Verenigd Koninkrijk blijven werken. Onze export naar Europa gaat voor 80% naar de EU en voor 20% naar het Verenigd Koninkrijk."

"Het Verenigd Koninkrijk is traditioneel gezien een markt waar iedereen op aanwezig zou moeten zijn, maar sinds de daling van de koers zitten we 5 tot 6 rand lager ten opzichte van de pond. Dat maakt onze positie momenteel zwak. Je moet minstens 18 tegen de rand hebben en op dit moment is dat 17,5. Dat geeft een beetje een risico, maar we zullen zien wat er gebeurt."

De Silverland Group exporteert wat rode variëteiten met pit naar het Midden-Oosten en Afrika. Ook wil de onderneming toegang krijgen tot markten in het Verre Oosten. Dit jaar worden een paar containers geëxporteerd om het risico meer te spreiden. 

De eerste oogst begint op 7 november (week 45). De laatste weken was het weer wat kouder, maar Andre denkt niet dat dit tot vertraging zal leiden. Er is in Namibië geen risico op neerslag of hagel tijdens het seizoen, omdat deze regio alleen neerslag in het winterseizoen kent. De laatste keer dat het rond deze tijd toch heeft geregend was in 1988, toen de eerste wijngaarden werden geplant. Andre zegt echter dat je het deze dagen nooit echt zeker kunt weten.

Namibië heeft een totaal aan areaal van 1995 hectare. 423 hectare hiervan is in handen van de Silverland Group. In het volgende seizoen komen nieuwe wijngaarden in productie.

Voor meer informatie:
Andre Vermaak
Silverlands Vineyards
Tel: +264 63 297359
Email: andrev@silverlands.com
Publicatiedatum: