Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Productie Redlove dit seizoen 100 ton

"Het is bijna onmogelijk om een nieuw appelras in de markt te zetten"

Tholen - Het seizoen voor de Redlove-appel is weer van start gegaan. "Het volume is gegroeid. Vorig jaar hadden we rond de 50 ton en dat is nu verdubbeld. De smaak is top, we hebben ze nog nooit zo goed gehad", vertelt Jacco Merkens enthousiast. In Nederland is hij de enige die deze variƫteit produceert en vermarkt. Over de teelt is hij iets minder positief. "Het is nog steeds erg lastig en we hebben nog veel hobbels te overwinnen. De grootste uitdaging zit nog in de koeling. Het bewaarproces is moeilijk vanwege twee eigenschappen: het hoge gehalte anti-oxidanten en het feit dat het vruchtvlees rood is. We zijn nog steeds aan het onderzoeken wat nu de beste manier is om deze appel te bewaren."



Positieve samenwerking met Schulp
Een deel van de Redlove appelen wordt verwerkt tot sap door Schulp. "De samenwerking met Schulp is erg prettig", vindt Jacco. "Het Redlove sap wordt goed ontvangen in de markt. Zeer positief in deze - voor de fruitteelt - ondraaglijke tijd. Het is erg fijn dat veel mensen/bedrijven ons een kans geven om op een positieve manier Redlove onder de aandacht te brengen."

Redlove verdient een plaats in de markt
Als hij alles van tevoren had geweten, was hij misschien niet gestart met de teelt van Redlove. "Om eerlijk te zijn is het bijna onmogelijk voor een fruitteler een nieuw ras in de markt te zetten. Het kost echt een hele hoop tijd, dat hebben we onderschat. We hebben natuurlijk ook veel andere rassen waar we ons op moeten focussen." Toch is hij blij dat ze zo ver zijn gekomen. "Als ik nu zie hoe de Redlove zich ontwikkelt, ben ik ervan overtuigd dat het ras een plaats verdient in de markt. We zijn erg benieuwd hoe dit seizoen gaat lopen, maar zoals de appel nu smaakt kan het niet misgaan."



Omschakeling bio
Voor de komende tijd zal bij Redlove de focus liggen op zowel de versmarkt als de sappen. "We hebben nog wel ideen voor nieuwe producten, maar we willen eerst de huidige markten uitbouwen en tot een succes maken. Verder zijn we onze gangbare rassen Elstar en Conference aan het rooien en een gedeelte aan het omschakelen naar bio. Dit omdat ik er steeds meer van overtuigd ben dat voor jonge telers met een flinke financiering geen plaats meer is in deze sector met deze politiek en dit land. We hebben alle kennis overgedragen naar het buitenland en worden daar nu op afgerekend. Daarom is het tijd voor een nieuwe focus, namelijk bio."

Voor meer informatie:
Jacco Merkens
Molenspoor 3
3985 SH Werkhoven
Tel: 06-12390854
jcmerkens@hetnet.nl