Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Minister van financiën beschuldigd van fraude

Politieke en economische onrust in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën Pravin Gordhan is gedagvaard wegens fraude. Naar verluidt zou hij zich aan wangedrag schuldig hebben gemaakt in zijn functie als hoofd van de belastingdienst, tien jaar geleden. Gordhan wijst echter alle beschuldigingen van de hand en beweert dat deze berusten op politieke motieven.

Gordhan moet op 2 november voorkomen, nadat hij later deze maand zijn begroting zal hebben gepresenteerd. De fraude zou onder meer bestaan uit ontslagvergoedingen die hij uitgekeerd zou hebben aan leden van het SARS. Bovendien wordt Gordhan's rol in het opzetten van een speciale onderzoekseenheid onderzocht toen hij werkte voor de belastingdienst.

Tot nu toe stond de Zuid-Afrikaanse minister van Financiën er om bekend wars te zijn van corruptie en het politieke gesjoemel binnen het ANC. Bij zijn benoeming in december, waarschuwde Gordhan dat Zuid-Afrika tot een kleptocratie dreigt te verworden en distantieerde hij zich openlijk van Zuma's vertrouwelingen.

Nu wordt Gordhan echter fraude ten laste gelegd en de rechtbank zal moeten uitmaken of hij daadwerkelijk schuldig is of het slachtoffer is van politieke zwendel. Hoe dan ook geeft deze zaak aan hoe groot de politieke en economische onrust in het land is, dat sinds het aantreden van Nelson Mandela als president een symbool van hoop is voor heel Afrika.

Markt verstoord
Gordhans bezuinigingsbeleid maakt hem populair op de financiële markt. Het nieuws van zijn dagvaarding bracht dan ook een schok op de markt teweeg en deed de waarde van de rand met ruim 3% dalen. Veel analisten denken dat president Zuma Gordhan wil vervangen.


Bron: www.bbc.co uk
Publicatiedatum: