Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extreme droogte houdt sector in zijn greep

"Onzekerheid regeert aardappelmarkt"

Tholen - De extreme droogte zorgt voor grote onzekerheid op de aardappelmarkt. "In ons gebied zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we kunnen beregenen en daardoor hebben we hier wel 80% kunnen oogsten. Maar er zijn ook veel gebieden, zoals het zuidwesten, Belgiƫ en Walloniƫ, waar je niet kunt beregenen en die telers hebben een probleem", concludeert Adrie Kleinjan van Kleinjan's Aardappelhandel uit Goudswaard. "Deze droge omstandigheden zijn wel uitzonderlijk. Ook de oudere mensen hebben dit nog nooit meegemaakt. Vaak was nattigheid een grotere spelbreker voor het rooien dan de extremen nu."

"Er zijn telers die vanwege de datum toch rooien en er zijn er die afwachten. Die onzekerheid speelt door in de markt. Want komen deze aardappelen de grond uit? En zo ja, wanneer en welke kwaliteit? Of komt de oogst niet meer uit de grond door regen die we nog krijgen? Niemand die het weet, maar je praat wel over een flink areaal aardappelen dat nog in de grond ziet en dat is toch bepalend voor de prijszetting in de totale markt. De onzekerheid regeert de markt. Hierdoor zijn er ook nog geen beursnoteringen is is de termijnmarkt zo hoog", vervolgt Adrie.

"Ook de frietindustrie zit met deze situatie in zijn maag, want zij hebben een onzekere positie, omdat ze niet weten of en hoe de aardappelen uit de grond komen. Maar ook voor de binnenlandse markt en export is het onzekerheid troef. De aardappelen gaan nu weg voor relatief duur geld en de vraag is of alles verder omhoog gaat. Door de hoge prijzen zijn de volumes een stuk lager en de export vind ik op het moment zelfs maar matig. Vorig jaar exporteerden we in deze tijd nog veel aardappelen naar Oost-Europa, maar die hebben nu zelf een goede oogst en zijn concurrenten geworden in plaats van klanten."

Ook Kees Schouten van Aardappelhandel Altena uit Wijk en Aalburg noemt de situatie moeizaam. "De telers moeten nu gewoon beregenen en 30/40 mm water op het land gooien om te kunnen rooien, maar niet iedereen heeft de installaties of de gelegenheid. Bij ons in het gebied kunnen we over het algemeen wel beregenen, maar onder de grote rivieren is er bijna niet goed te rooien vanwege de droogte."

"Ook in ons gebied zit de helft nog in de grond en dat is toch veel. Als de aardappelen beregend zijn, is de kwaliteit over het algemeen wel goed, maar de oogst van telers die dat niet kunnen is bont en blauw. Boeren moeten goed opletten en voorzichtig rooien en inschuren. In deze tijden haal je de nette boeren er zo uit." Daarbij schuilt er volgens de aardappelhandelaar vooral het gevaar dat het als het gaat regenen ook blijft regenen. "Het jaarlijks aantal millimeters regen dat valt, scheelt nooit zoveel per jaar. Daarmee wordt het risico alleen maar groter. Ik houd mijn hart vast."