Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje meest aantrekkelijk afzetmarkt voor Chileense kiwi's

Chili is dit jaar de derde grootste exporteur van kiwi's met een totale export van 182.705 ton in 2015 en een jaarlijkse productie van rond de 200.000 ton. Dit wordt allemaal geproduceerd op een gebied van ongeveer 10.600 hectare. De opwaartse lijn begon in 2015. 

De Spaanse markt is één van de aantrekkelijkste landen voor de export van kiwi's naar de EU. Chili exporteert 9.500 ton kiwi´s per jaar naar Spanje. De vraag is hoog en Spanje moet importeren om genoeg kiwi's aan te kunnen bieden. Carlos Cruzcat, voorzitter van de Chileense Kiwi Commissie, benadrukt het potentieel van Spanje als handelsbestemming. De Chileense kiwisector heeft haar producten al aangepast aan de smaak van de Spaanse consumenten. 

Spanje komt op de zesde plek wat betreft commercieel belang voor de totale Chileense kiwi-export. In 2015 werd 9.563 ton kiwi's naar Spanje geëxporteerd, en er wordt verwacht dat dit ongeveer gelijk zal zijn in 2016. De import in Spanje tussen januari en juli van dit jaar nam in volume toe met 9%, tot een waarde van €39.000.000 (-9%). 

Ondanks het feit dat Chili veel kiwi's exporteert, is de verkoop van Chileense kiwi's flink gedaald in de periode tussen 2013 en 2015. Dit komt voornamelijk door een afname in productie. Veel telers zijn overgestapt op andere gewassen zoals kersen en blauwe bessen. 

Het aandeel van Chileense kiwi's in de totale import van kiwi's in de EU was 65% in 2000, maar nu is het nog maar 35%. De export naar Italië is in de periode 2013-2015 afgenomen met 36,27%, en de export naar Nederland daalde met 25,91%. Dit wordt gecompenseerd door een toename in export naar Azië, en voornamelijk China. De export naar China nam in deze periode toe met 89,32%. 

De drie belangrijkste exportlanden voor Chileense kiwi's zijn hierdoor opeenvolgend de VS, China en Rusland. 

Bron: Efeagro




Publicatiedatum: