Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Capespan stelt uitzetting illegale bewoners Applethwaite nogmaals uit

Capespan eigenaar van hetcommerciële appel- en perenteeltbedrijf Applethwaite in Zuid-Afrika,heeft er in toegestemd om de uitzetting van 18 illegalebewoners uit te stellen. Deze mensen maken gebruik van dewoonvoorzieningen van Applethwaite.

Op 17 februari 2015heeft het Hof voor Landvorderingen beslist dat de illegale bewonersuiterlijk 15 juli 2015 moesten worden uitgezet. Ook besliste het hofdat de gemeente vóór de uitzetdatum tijdelijke opvang of noodopvang moestregelen voor de bewoners. Hoewel het geen voorwaarde was voor deuitvoering van het uitzettingsbevel, stemde Capespan ermee in de uitzetdatum met een jaar uit te stellen tot 30 juli 2016. Hiermee wilde het bedrijf de bewoners en de gemeente helpen om anderewoonruimte te vinden. De uitzettermijn werd later nog een keer uitgesteldnaar 30 september 2016.

In deze periodebetaalde Capespan een onafhankelijke consultant om te bemiddelentussen de bewoners, de gemeente en andere provinciale en nationaleoverheden om zo te zorgen voor alternatieve woonruimte. Capespanheeft zelf ook onderhandeld met de gemeente, de bewoners en andere telersin de buurt voor ondersteuning bij het verhuisproces.

Ondanks deinspanningen van Capespan en het uitstellen van de uitzetdatum metmeer dan een jaar, hebben de partijen tot op heden nog geentijdelijke of noodopvang kunnen vinden voor de bewoners, zoalsbevolen door het hof. Capespan heeft hierbij meer gedaan om de bewoners te ondersteunen dan er vanhen werd verwacht. Het bedrijf heeftechter ook een morele en juridische verplichting naar zijn fulltimewerknemers om hen te voorzien van goede woonruimte op of dichtbij hunwerkplek. Dit is onmogelijk zolang de beschikbare woonruimte illegaalwordt bewoond. Het teeltbedrijf exporteert fruit van wereldklassenaar hun internationale klanten en wil zich inzetten voor het welzijnvan hun werknemers en goede werkcondities. Capespan haddaarom geen andere keus dan de uitzetdatum op 30 september 2016 aante houden.

Op het laatste moment hebben de bewonersCapespan verzocht om de uitvoering van het uitzetbevel nogmaals met 2maanden uit te stellen tot 2 december 2016. Dan kunnen ze bij het Hofvoor Landvorderingen een verzoek indienen om de gemeente tedwingen hen te voorzien van tijdelijke of noodopvang.
Publicatiedatum: