Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere Schotse aardappeloogst

De Schotse aardappeloogst is halverwege en verloopt voorspoedig dankzij het goede weer. De opbrengst lijkt dit jaar echter kleiner dan gebruikelijk te zijn wat voornamelijk toegeschreven kan worden aan het feit dat het poten zo'n veertien dagen vertraging opliep en de zomer niet groeizaam genoeg bleek om dit tijdverlies te compenseren.

Zowel in Schotland als in Engeland was het weer in juni en juli bewolkt en nat maar niet extreem. Schotland had de op vier na natste juni en juli sinds 2000. Op basis van het minimaal vereiste aantal zonuren die nodig zijn voor een goede oogst lijken de vooruitzichten desondanks goed. In 2007 en 2012 kende Engeland een slechte oogst wat verband houdt met het geringe aantal zonuren in de maanden juni en juli dat minder dan 350 uur bedroeg. Schotland had in 2012 een matige oogst en slechts 210 zonuren. De ondergrens lijkt dichter bij de 250 zonuren te liggen. Dit jaar werden in Schotland 253 zonuren gemeten, wat net boven de drempelwaarde ligt hoewel 2007 en 2015 een vergelijkbaar aantal zonuren hadden en de oogst in beide jaren bovengemiddeld was.

Ondanks de kleinere productie is de kwaliteit van de aardappelen goed omdat er vanwege het gunstige tijdstip van de neerslag geen aardappelziekten ontstonden. De ongunstige weersomstandigheden in veel Europese aardappelteeltgebieden heeft gezorgd voor tegenvallende oogsten waardoor de prijzen naar verwachting zullen stijgen. Ondanks dat de belangrijkste producerende landen hun areaal hebben vergroot, is er als gevolg van de geleden verliezen geen sprake van groei.

In Belgiƫ en Nederland hebben telers problemen met het rooien van hun aardappelen als gevolg van de droge nazomer en herfst waardoor de oogstomstandigheden slecht zijn. In Duitsland en Frankrijk zijn de omstandigheden vergelijkbaar. Alleen Polen lijkt te kunnen rekenen op een recordoogst die zo'n 30% groter zal zijn dan vorig jaar. Helaas kan Polen de krapte op de West-Europese markt niet wegnemen omdat het niet over de geschikte rassen beschikt en vanwege fytosanitaire problemen.

Publicatiedatum: