Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
25% bestemd voor Europa

Pistache-oogst Californië verdrievoudigd

Tholen - De oogst van pistachenoten uit Californië is al een tijdje aan de gang en zal binnenkort worden afgerond. The Wonderful Company is marktleider op het gebied van pistachenoten en is goed voor 65% van de totale oogst in de VS. Van de productie blijft zo'n 40% in de VS, 25% gaat naar de EU en 25% naar China. De laatste 10% wordt afgenomen van verschillende andere markten. Californië is de grootste producent van pistachenoten. "Onze belangrijkste concurrent is Iran. Zij hadden vorig jaar een groter oogst. Vanuit verschillende hoeken horen wij dat ze dit seizoen een kleiner volume zullen oogsten, dus dat zou positief zijn voor de VS."

Oogst verdrievoudigd

Volgens Tom Hazelof van de Belgische afdeling van The Wonderful Company vertelt dat de oogst positief is verlopen. "Er wordt zo'n 825 miljoen pounds (375 miljoen kilo) pistachenoten verwacht dit seizoen. Dat is ten eerste te danken aan de goede winter die we hebben gehad. De bomen hebben koele nachten nodig om 'tot rust' te komen, minimaal 800 uren onder de 7 graden Celsius. Dit jaar kregen ze er meer dan 1000. Daarnaast is er voldoende neerslag gevallen in de vorm van regen en sneeuw. Dat hadden de bomen echt nodig aangezien het in voorgaande jaren extreem droog is geweest. Vorig jaar hadden we daardoor een kleine oogst. We zijn van de slechtste oogst ooit naar de beste gegaan. Vergeleken met vorig jaar is de oogst verdrievoudigd."



Prijzen weer genormaliseerd
Doordat het volume de vorige jaren kleine was, lagen de prijzen hoog. "De markt werd hiermee geconfronteerd en sommige afnemers haakten daardoor af. Met het volume van dit seizoen kunnen we weer een jaar vooruit. We gaan de pistache dit jaar extra in de kijker zetten, zodat de consument in de supermarkt naar deze noot wordt geleid. Dit najaar maakt de consument kans op een pistachebowl bij aankoop van twee zakken pistachenoten. Daarnaast wordt de prijsafstand tussen de andere noten zoals de cashewnoot en pinda kleiner en dat maakt het aantrekkelijker om aan te kopen. De euro/dollar verhouding is dit jaar ook stabieler, dus we verwachten een algemene prijsdaling ten opzichte van vorig jaar."

Europa

Belangrijke Europese afnemers zijn België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje. "We zijn eind 2014 ook in Nederland actief geweest, maar door de prijsstijging zijn de retailers afgehaakt. Daarnaast worden pistachenoten in Nederland voor 98% vermarkt onder private label, dus het is een moeilijker markt om binnen te komen. De consumptie per inwoner ligt daar ook ontzettend laag, dus er is nog werk aan de winkel! In veel landen staat de pistache-noot op nummer 2 als meest geconsumeerde noot. Opvallend is dat de presentatie in Nederlandse supermarkten ook anders is dan bijvoorbeeld in België of Frankrijk. In de twee laatstgenoemde landen presenteert men de noten bij de AGF-afdeling. In Nederland bij de chips en zoutjes. Dit zouden we ook graag anders zien, dus we kijken uit naar een nieuwe samenwerking in Nederland. Ook andere Europese markten gaan we graag opnieuw veroveren en natuurlijk bedienen we ook onze huidige afnemers weer. We zijn klaar voor het nieuwe seizoen."

Amandelen
Naast pistachenoten levert Wonderful ook amandelen. "Deze oogst was een minder grote verrassing en liep in de lijn van de verwachtingen. Amandelen hebben op vraaggebied een sterke groei in alle markten en zijn competitief in prijs. Deels worden deze ook voor industrieel gebruik verwerkt. Californië is de belangrijkste oorsprong van amandelen. Zo'n 80% van het wereldvolume groeit daar."

Voor meer informatie:
Tom Hazelof
The Wonderful Company
MC Square
Leonardo Da Vincilaan 19
1831 Diegem - Belgium
www.wonderful.com