Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: meeste MRL's ananas binnen de perken

In 2016 onderzocht het levensmiddel- en veterinair instituut Oldenburg in totaal 15 ananasmonsters op resten van gewasbeschermingsmiddelen en het uit bemestingsmiddelen stammende perchloraat. In alle monsters werden resten aangetoond. Eén monster bevatte meer benzalkoniumchloride dan de maximaal toegestane hoeveelheid.

De aangegeven oorsprongslanden van de ananasmonsters waren Costa Rica (11x) en Honduras (2x). Bij één monster ontbrak de herkomstopgave en bij één monster was weliswaar 'Italië' als herkomstland opgegeven. Ananasteelt vindt echter alleen in tropische klimaten plaats waardoor de oorsprong van dit monster onduidelijk is. De verdeling naar herkomstland van de monsters met resten van gewasbeschermingsmiddelen is op afbeelding 1 te zien.


Afb. 1: Uitkomst van de controle op resten van gewasbeschermingsmiddelen op ananas. Hierbij is gekeken naar gehaltes van meer dan 0,005 mg/kg van een bepaalde stof.


Afb. 2: Aantal resten van gewasbeschermingsmiddelen in de monsters. Hierbij is gekeken naar gehaltes van meer dan 0,005 mg/kg van een bepaalde stof.

In alle monsters vond men resten van twee of meer verschillende gewasbeschermingsmiddelen (zie afbeelding 2). In zes monsters werden vier verschillende stoffen aangetoond en in zes andere monsters werden vijf verschillende stoffen aangetoond.


Afb. 3: Frequentie waarin bepaalde stoffen in ananas werden aangetoond. Hierbij is gekeken naar gehaltes van meer dan 0,005 mg/kg van een bepaalde stof.

Afbeelding 3 toont het spectrum van de in de monsters vastgestelde stoffen. In totaal werden er acht verschillende resten van gewasbeschermingsmiddelen en percholoraat in de monsters aangetoond.

Conclusie:
Geen van de onderzochte ananasmonsters was vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen. Twee monsters bevatten vier c.q. vijf verschillende stoffen. Vergeleken bij de uitkomst van hetzelfde onderzoek in 2013 zijn er nauwelijks verschillen in het totale resultaat.
Publicatiedatum: