Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Fontaine: “Belgisch aanbod zou nog geconcentreerder mogen”

BelOrta krijgt 40% aandeel in Belgisch hardfruit

Tholen - De kogel is door de kerk. Telers van Veiling Haspengouw kregen een maand de tijd om de beslissing te maken en meer dan 100 telers kozen ervoor om zich aan te sluiten bij BelOrta. "We hebben gedaan wat we moesten doen. Ik ben blij dat we deze producenten een uitweg konden bieden", vertelt Filip Fontaine van BelOrta. "De producenten die naar BelOrta komen zijn precies het type familiale bedrijven dat dit waardeerde en daarom ook bij ons past. We hebben ze ook volledig vrijgelaten in hun keuze, iedereen die nu bij BelOrta is aangesloten, is hier vrijwillig." Voor BelOrta zal het aansluiten van de nieuwe telers een omzetgroei van zo'n 7 tot 9% betekenen.



Out of the blue

De 'operatie' is nog lang niet afgelopen. "Nu komt nog het praktische onderdeel wat een grote uitging gaat worden. Maar we zijn al blij dat het tot nu toe succesvol is verlopen. We zijn het levend bewijs van een veiling die 'out-of-the-blue' op een flexibele manier heel veel telers in nood konden opvangen. Onze zuster-coƶperatie zat in zwaar weer. De doelstelling van BelOrta is om Belgische groenten en fruit gestructureerd en geconcentreerd aan te bieden, dus we hadden eigenlijk geen keuze en namen de verantwoordelijkheid op ons."

BelOrta
Telers van BelOrta reageerden positief op de komst van de Haspengouwse producenten. "Sommigen moeten hun weg nog wat vinden binnen BelOrta, maar ze horen nu bij dezelfde club en hebben hetzelfde doel. We spreken niet graag over ex-Haspengouw telers, binnenkort zijn de hardfruitproducenten allen 100% BelOrta."

Bijna 40% aandeel in Belgisch hardfruit
Momenteel wordt druk berekend wat het totale aandeel en areaal hardfruit zal worden. "We ramen dat we dit seizoen in totaal 140 miljoen kilo hardfruit gaan oogsten", aldus Filip. De totale aanvoer van hardfruit in seizoen 2014/2015 van de LAVA Veilingen was bijna 376 miljoen kilo. BelOrta verwacht dit seizoen 140 miljoen kilo aan te voeren, dat zou een marktaandeel zijn van zo'n 40%. Het volume is groot, maar Filip vindt dat het aanbod nog geconcentreerder zou kunnen in Belgiƫ. "In de fruitstreek van Limburg heerst er nog steeds te veel chaos. Toch zijn we tevreden dat we nu al een grote stap vooruit hebben kunnen zetten door deze samenvoeging van het Belgische hardfruit."

Voor meer informatie:
BelOrta
Filip Fontaine
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 511 111