Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Colombia: Nieuw pakstation voor avocado's en citroenen

Colombia is in de laatste jaren een van de snelst groeiende exportlanden van Zuid-Amerika geweest. Ondanks het Colombiaanse potentieel voor productie heeft het land echter vooralsnog nog niet al zijn mogelijkheden voor export benut. De reden hiervoor zijn logistieke uitdagingen.

"De meeste producenten zijn telers met een areaal van een paar hectare. Ze hebben geen ervaring met het vermarkten van hun product in het buitenland. Ook hebben ze geen middelen om machines aan te schaffen voor het selectie- en verpakkingsproces," zegt Juan Felipe Gaviria Arevalo van Frutales Las Lajas.


"Colombia heeft geen exportcultuur. Een aantal telers heeft het aangedurfd om hun producten te exporteren, maar hadden daar slechte ervaringen mee. Ze waren niet bekend met de management- en exportprocessen, waardoor ze uiteindelijk toch liever voor de binnenlandse markt kozen. De prijzen in de lokale markt kunnen echter tien keer zo laag zijn dan die op Europese of Aziatische markten. De telers missen hierdoor tal van mogelijkheden. Ze blijven in een neerwaartse spiraal zitten, die het ze moeilijk maakt om hun omstandigheden te verbeteren," legt Gaviria uit. 



In de laatste jaren hebben de overheid en telerscoöperaties initiatieven opgezet, waarmee telers ondersteuning voor export kunnen verkrijgen. Het doel is dat telers hierdoor een eerlijke prijs voor hun producten kunnen krijgen. Frutales Las Lajas gaat voor dit initiatief in januari 2017 een verwerkings- en pakstation openen, waarmee telers hun producten direct kunnen exporteren.


"Een van de doelen van de nieuwe faciliteiten is om kleine middelgrote en grote teeltbedrijven de mogelijkheid te geven om zonder tussenpersonen hun producten te exporteren. Hierdoor kunnen ze met een hogere winst draaien. Via ons hoeven ze niet te investeren in dure verpakkingslijnen en hoeven ze geen leningen aan te vragen. Ze kunnen hun fruit onder hun eigen merk op de markt zetten."

"Ons doel is om fruit van telers vanuit het hele land via ons pakstation te verwerken. Als de telers dat willen, kunnen we hun fruit opkopen en zelf op de markt zetten. We hebben twee verpakkingslijnen. Een ervan is bedoeld voor avocado's en kan 37 ton per uur verwerken. Verder hebben we in koelopslag ruimte voor 40 containers. De tweede lijn is voor een product waar we momenteel veel promotie voor doen, de Tahiti-citroen."

"Met deze twee verpakkingslijnen hebben we de grootste en meest moderne faciliteit van Colombia. Dat zorgt ook voor het genereren van banen. Als tweede grootste bron van werkgelegenheid in deze regio is ons sociale rol erg belangrijk voor ons," zegt de woordvoerder van Frutales Las Lajas tot slot. 



Voor meer informatie:
Juan Felipe Gavidia Arévalo
Frutales Las Lajas
T: + 57 311 3298731
E: gerencia2@frutaleslaslajas.com
www.frutaleslaslajas.com
Publicatiedatum: