Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italianen investeren in Duitse pootaardappelen

Het Italiaanse F.lli Torti gaat investeren in pootaardappelen van de Duitse Solana Group. F.lli Torti heeft zich gespecialiseerd in de handel, opslag, en het verpakken van aardappelen en uien. De Solana Group is werkt continu aan de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen en levert momenteel 70 verschillende aardappelrassen aan 40 landen.



Het nieuwe partnerschap werd 25 september gepresenteerd tijdens Seed Potato Day. "We kozen voor deze datum, omdat toen net de oogst was afgerond. In november moeten we kiezen welke variëteiten we voor het seizoen van 2017 gaan poten," legt Cleto Torti uit.

"De aardappelen van Solana, die we in Italië hebben getest, zijn de Queen Anne, Toscana en Sunshine. De opbrengst ervan was erg interessant en de kwaliteit zag er veelbelovend uit. De gemiddelde productie van dit jaar was 50 ton per hectare."

F.lli Torti levert zijn producten aan retailers en groothandelaren in heel Italië. "We zoeken altijd naar nieuwe rassen, omdat we willen dat onze kwaliteit uitstekend is en aan de verwachtingen van de klant voldoet," zegt Piera Torti. "We hopen dat dit echt het begin van een zakenrelatie is. Yannick Lefèvre van Solana heeft ons zowel vanuit commercieel als technisch oogpunt goed ondersteund."


"Solana is een Duits bedrijf dat meer dan een eeuw geleden is opgericht," legt directeur Yannick Lefèvre uit. "We produceren nieuwe aardappelrassen met als doel om voor elk soort klimaat, landbouwmethode of bodem geschikte aardappelsoorten te leveren. We willen met onze aardappelen een oplossing geven voor problemen rondom kwaliteit, opbrengst of gewasbescherming. We hebben dit evenement georganiseerd om de Queen Anne en Sunshine te presenteren. Deze twee rassen zijn nog vrij jong en zijn in 2012/2013 geregistreerd. De Toscana is iets ouder en is inmiddels onder verschillende omstandigheden getest.

Solana is een internationaal bedrijf met een logistiek netwerk in Europa en de VS. Als grote onderneming wijkt het echter af van andere multinationals, omdat het in wezen nog steeds een familiebedrijf is, met een enkele eigenaar. "Dit is een voordeel, omdat er zo makkelijker zakenrelaties kunnen worden gevormd. We werken graag samen met andere familiebedrijven zoals F.lli Torti."

Solana bestudeert bij het begin van de ontwikkeling van een nieuwe variëteit eerst zo'n 50 variabelen, zoals opbrengst, kwaliteit, houdbaarheid en weerstand tegen ziektes en droogte. 

"Van wat we nu hebben gezien, zou de Queen Anne de Agata kunnen vervangen. De teelt van Agata-aardappelen werd in 2015 negatief beïnvloed door het weer, terwijl de opbrengst van de Queen Anne toen boven het gemiddelde lag. We willen daarom de Queen Anne blijven testen en ook de Toscana en Sunshine proberen," zegt Gaetano Torti tot slot.

De variëteiten:



De Queen Anne is een vroege en rustieke aardappel met een goede smaak en een uitstekende opbrengst. De knollen hebben een langwerpige vorm, een gele schil en geel vlees. Ze zijn makkelijk te wassen en geschikt voor verwerking.


De Sunshine is een vroege aardappel met een hoge opbrengst. De knollen hebben een ovale vorm met een lichtgele schil en diepe kleur. Ze zijn zeer goed wasbaar.



Toscana is een middenvroege rustieke aardappel met een hoge opbrengst en een lange houdbaarheid. De knollen zijn rond-ovaal met net als de andere twee rassen een gele schil en geel vlees.

F.lli Torti geeft aan dat telers de pootaardappelen nu al voor het volgende seizoen kunnen reserveren. Naast deze aardappelrassen levert F.lli Torti ook andere rassen uit het assortiment van Solana (zie www.solana.de). 

Neem voor meer technische informatie en het plaatsen van bestellingen contact op via het kantoor van F.lli Torti of mail naar patatedaseme@fratellitorti.it

Contact:
F.lli Torti srl

Via Marconi 54/61
15050 Molino dei Torti (AL)
Tel.: (+39) 0131 854363
Fax.: (+39) 0131 854188
Email: info@fratellitorti.it
Web: www.fratellitorti.it
Publicatiedatum: