Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Flevolandse klei is zo hard als beton'

De Flevolandse landbouwgrond is op dit moment zo droog dat je er bijna niet doorheen komt. Aardappelboeren hebben daardoor de grootste moeite om de oogst de grond uit te krijgen.

Beschadigen
"De klei is door de droogte zo hard als beton", zegt aardappelteler Henk Meijer uit Zeewolde. "Als we de aardappelen nu zouden rooien zoals gewoonlijk, dan zou dat de oogst te veel beschadigen." De telers beregenen daarom de akkers om de aardappelen heelhuids uit de bodem te krijgen.

Dikke laag klei

De natte klei zorgt dat er geen scheuren in de aardappelen komen. En het is beter als er een dikke laag klei aan de pieper blijft plakken. "Dat zorgt er voor dat de aardappel geen blauwe plekken krijgt bij het transport."

Heel uitzonderlijk
"Dat je tijdens de teelt in de zomer moet beregenen, wil wel vaker voorkomen, maar dat het nodig is om te kunnen oogsten is wel heel uitzonderlijk", zegt akkerbouwer Jaap Maarsingh uit Zeewolde. Zijn bedrijf levert voornamelijk aardappelen voor de frietbedrijven. "Aardappels met scheuren en blauwe plekken kun je weggooien, die zijn niets meer waard. Het beregenen kost tijd en geld maar dat is altijd nog beter dan dat je je oogst kunt afschrijven als veevoer."

Wortels
Voorzitter Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO zegt dat er met andere gewassen nog geen problemen zijn, maar hij maakt zich wel zorgen over de wortels. Die worden rond de herfstvakantie geoogst. De groente wordt aan het loof uit de grond getrokken maar door de droogte raakt dit groen beschadigd en kan het oogsten mogelijk een probleem worden.

Bron: Omroep Flevoland
Publicatiedatum: