Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar Frutas Luna) over vroege start Spaans groenteseizoen:

"Zeldzame paprikamaand, dure aubergines en courgettes een drama"

Tholen - Het Spaanse kasgroenteseizoen is opmerkelijk vroeg losgebarsten. Kees Havenaar van Frutas Luna geeft zijn voorbeschouwing op het seizoen. "Wat je in de wandelgangen hoort, is dat er ongeveer 6% meer paprika's staan, maar dan verdeeld over alle paprikasegmenten. De situatie op de tomatenmarkt is eveneens moeilijk. Het is allemaal wat later en daardoor verwachten we de eerste tijd veel grove tomaten, vooral G. Er zijn iets minder tomaten geplant, maar dat is niet verwonderlijk gezien de dramatische situatie voor pruimtomaten de laatste jaren"

Kees noemt de situatie van de laatste weken vrij zeldzaam voor september. "Door de hoge paprikaprijs in Nederland wilde iedereen opeens 'goedkopere' Spaanse paprika's voor de mixen. Inmiddels is dat ook weer achterhaald als gevolg van de dalende prijs in Nederland en de goede paprikaprijs in Spanje. Immers, normaal gaat de gele paprika hier nu op de veiling rond de 50 cent en niet 1 euro. Nu wordt de paprika weer te duur voor de vrije handel, dus we staan weer op de plaats rust. Dit heeft wel het goede effect dat we over een maand geen oude zooi op de markt hebben. De teler plukt vrolijk verder en dat komt de kwaliteit ten goede."



"Aubergines zijn er 5% minder. Door de vele dagen met wind in de zomer zijn er veel bloemen afgevallen en dat zie je nu terug in de aubergine-oogst. De opbrengsten zijn laag en de prijzen zeer hoog, al zakt de prijs nu licht", vervolgt Kees. "Van de komkommers, waarvan er eveneens naar verwachting 5% minder zijn, is de 35+ sortering op en tekort. Kleine maten zijn er genoeg, maar er zijn veel 'gele' komkommers in omloop, dus de situatie is niet echt optimaal op het moment."



"Courgettes zijn een drama. Er zijn hier een paar partijen die het voor de rest verzieken, waardoor het onmogelijk wordt om lekker mee te lopen. Maar goed, iedereen moet zijn eigen broek ophouden", concludeert Kees. Hij benadrukt dat een voorbeschouwing koffiedik kijken is. "We moeten niet vergeten dat we nog in september zitten. We begonnen altijd pas ergens in oktober, maar nu wordt alles doorgetrokken. We hopen weer op een koude november, dan komt alles weer goed!"

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Avd. Del Sabinal, 253
04740 Roquetas de Mar
Tel.: 00-34-950-178653
www.frutasluna.com