Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste koelsysteem ter wereld op basis van koolwaterstoffen en watercircuit

Carrefour België opent eerste winkel met propyleen-watercircuit

Carrefour België heeft de allereerste winkel geopend uitgerust met een propyleen/ watercircuitkoelsysteem. De retailgigant zal het systeem in de komende twaalf maanden eerst gebruiken. Daarna beslist het bedrijf of ze het concept in de andere locaties uitrolt.

De Carrefour Express supermarkt in de Brusselse wijk Laeken werd op 14 september geopend. "Dit is het eerste systeem in de wereld dat werkt met koolwaterstoffen en een watercircuit", vertelde Paolo Martini, Koel- & HVAC Manager for International Support van de Carrefour Group.

Koelkabinetten op basis van propyleen
De winkel bevat koelkabinetten op basis van propyleen, geleverd door de Britse firma Carter Retail Equipment. Het koudemiddel propeen (propyleen – C3H6 – R1270) is een koolwaterstof met een GWP van 3. De klimaatvoetafdruk is dus aanzienlijk lager dan een vergelijkbaar systeem met behulp van HFK R134a. Dit middel heeft een GWP van meer dan 1400. Het sealen van de kabinetten in de fabriek vermindert het risico van koudemiddelenlekkage tot nul, omdat er ter plaatse geen koudemiddelleidingen gemonteerd worden.

Acht kabinetten met voorgeladen koelsysteem
Elk van de acht kabinetten in de winkel is voorzien van één of twee zelfstandige, fabriek-verzegelde en voorgeladen koelsystemen bestaande uit een compressor, een verdamper en een water-platenkoeler.

In een hydraulisch circuit, verbonden met de kabinetten en uitgerust met pompen en een externe koeldroger, circuleert een mengsel van water en propyleenglycol door de winkel. De circulatie van het watermengsel voert de warmte uit de kabinetten af. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar aan de omgevingslucht afgegeven. Het water zelf wordt gekoeld door de buitenlucht, waardoor de noodzaak voor externe koelmachines vervalt.

Bron: Koudeluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: