Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog maar 10% van Belgische aardappelen geoogst

Tholen - Het is zeer spannend in de aardappelmarkt. Er gaan ramingen rond met oogstcijfers die laten zien dat de volumes in meerdere grote productielanden een stuk lager zullen liggen dan vorig seizoen. "Toch is dat nog steeds koffiedik kijken. Er is in Belgiƫ namelijk nog maar zo'n 10% gerooid", aldus een Belgische handelaar. "In sommige percelen zitten zelfs nog vroege aardappelen. Die hadden er in augustus al uit moeten zijn. Voor een concreet marktbeeld zullen we moeten wachten tot alle aardappelen zijn geoogst. Het weer van de komende weken zal daar grote invloed op hebben."



Telers hebben regen nodig

Hij vervolgt: "De mogelijkheden zijn beperkt. Het is veel te droog om te oogsten en velden moeten eerst beregend worden voordat ze de aardappelen uit de grond kunnen halen. Maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid. Voor die telers is het wachten op regen. Ze hebben nu zo'n 40 tot 50-tal liter per hectare nodig om te kunnen oogsten. Aan de weersvoorspellingen te zien, gaat dit voorlopig nog niet gebeuren."

Kwaliteit valt tegen
De exporteur geeft aan dat er nog maar weinig 'beweegt' in de handel. "Her en der gaat er wel wat weg, maar er is natuurlijk heel weinig volume. Ook de prijzen liggen hoog. Daarnaast is de kwaliteit van de aardappelen die eruit komt niet altijd even goed. Sommigen hebben een te hoog drogestofgehalte of te veel groeischeuten en anderen zijn te groen. Een logisch gevolg van de vele verschillende weersomstandigheden die ze moesten doorstaan."