Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer uitbraken voedselinfecties in 2015 door gewijzigde registratie

In 2015 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen geregistreerd dan in voorgaande jaren. Dit komt grotendeels doordat dit jaar, in tegenstelling tot 2014, alle herkende meldingen van uitbraken van 2 of meer zieken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn meegenomen in de registratie, ongeacht of op desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan naar ziekteverwekkers. In 2015 zijn in totaal 406 uitbraken gemeld met 1850 zieken. Dit blijkt uit het rapport 'Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen in 2015' van het RIVM en de NVWA.

De voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan vaak door onvoldoende hygiëne of procesbeheersing bij de productie of bereiding van voeding. De analyse van de registratiecijfers laat zien dat er in totaal 406 uitbraken in 2015 zijn gemeld. Hierbij zijn 1850 mensen ziek geworden. In 2014 waren er 207 uitbraken gemeld waarbij 1655 zieken waren. Het norovirus blijkt nog steeds de belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter. Lang niet iedereen die ziek wordt na het eten van besmet voedsel meldt zich bij de huisarts of de NVWA. De genoemde getallen zijn daarom een onderschatting van het werkelijke aantal voedselinfecties en -vergiftigingen. Naar schatting zijn jaarlijks ongeveer 700.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmette voeding.

Registratie en onderzoek
De registratiecijfers zijn afkomstig van de NVWA en de GGD'en. Dit jaar zijn alle herkende meldingen van uitbraken (van twee of meer zieken) bij de NVWA in de registratie meegenomen. In voorgaande jaren zijn alleen meldingen gerapporteerd als daarna bij de desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan naar ziekteverwekkers. Alle meldingen worden samengevoegd en als één geheel geanalyseerd door het RIVM. Deze nieuwe, geïntegreerde aanpak geeft een duidelijker beeld van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland voorkomen en de trend daarin door de jaren heen.

Hygiënische maatregelen
Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handen wassen voor etensbereiding, is het belangrijk 'kruisbesmetting' te voorkomen. Hiervoor is het van belang in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en voor gaar voedsel.

Zie voor meer informatie het rapport Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen in 2015.

Bron: RIVM
Publicatiedatum: