Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevangenisstraffen tot 4,5 jaar voor arbeidsuitbuiting bij Prime Champ

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Roermond gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen 7 verdachten die zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) van medio 2009 tot medio 2012 schuldig hebben gemaakt aan arbeidsuitbuiting van voornamelijk Poolse plukkers en valsheid in geschrifte bij champignonkwekerij Prime Champ Production BV (Prime Champ). Verspreid over vijf zittingsdagen moeten de directeur van de champignonkwekerij en vier werknemers die op sleutelposities hebben gefunctioneerd en een externe zich voor de rechter verantwoorden.

Strafrechtelijk onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek naar de champignonkwekerij werd gestart door de directie Opsporing van de Inspectie SZW na meerdere meldingen over de vele Poolse plukkers die er werkzaam waren onder bedenkelijke omstandigheden. Uit het onderzoek bleek dat het aanstaande Poolse plukpersoneel via wervingskantoren in Polen met behulp van een wervingsfolder van Prime Champ werd misleid als het gaat om huisvesting, werktijden, verloning en arbeidsomstandigheden. Vervolgens werden zij met een pendelbus naar Nederland gebracht. De kosten hiervan werden van hun loon ingehouden. In Nederland werden de plukkers gezamenlijk gehuisvest in diverse bedrijfswoningen. Er was sprake van extreem lange werkdagen, slechte arbeidsomstandigheden en er werden onredelijk hoge eisen gesteld aan het aantal kilo's champignons dat per dag moest worden geplukt waardoor het verdienen van een minimumloon onmogelijk was. Uit getuigenverklaringen blijkt dat plukkers flauw vielen door vermoeidheid, warmte, gebruik van gevaarlijke stoffen en ondeugdelijke arbeidsmiddelen zoals een platform of lift. De negatieve, autoritaire en bevelende stijl van leidinggeven en het ontbreken van overleg met de plukkers over werk- en rusttijden maakte de omstandigheden volgens de officier van justitie nog slechter. Dit alles ging gepaard met een valse bedrijfsadministratie (afromen van geklokte uren in tijdregistratiesysteem) en valse salarisspecificaties.

Strafmaat
"Het gaat in deze zaak om een duurzaam en professioneel georganiseerd samenwerkingsverband van personen en bedrijven die op grote schaal moedwillig kwetsbare Poolse vrouwen uitbuit met de inzet van een groot aantal middelen. Het proces was zo ingericht dat men het naar de overheid en de omgeving deed voorkomen alsof het allemaal geweldig geregeld was en het bedrijf de verplichtingen die op haar rusten voorbeeldig vervulde. De aard, ernst, duur, omvang en gevolgen rechtvaardigt voor de verdachten een gevangenisstraf," aldus de officier.

Tegen de directeur, de grote baas van Prime Champ, eiste zij een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een beroepsverbod voor de duur van 5 jaar. Tegen twee verdachten, de verantwoordelijke voor werving en begeleiding van personeel en een bemiddelaar die tevens verantwoordelijk was voor de planning en het verlof, eiste zij 30 maanden gevangenisstraf. Tegen de controller eiste zij 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar. Een tweede bemiddelaar die tevens verantwoordelijk was voor de ontvangst van nieuw personeel hoorde 21 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de softwareontwikkelaar (externe) van o.a. het tijd- en kiloregistratiesysteem eiste de officier van justitie een werkstraf van 240 uur (of 120 dagen gevangenisstraf) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden tegen zich eisen.

Tegen Prime Champ Production BV eist zij een geldboete van € 150.000,- onvoorwaardelijk. De ontnemingsvordering zal na de strafzaak worden behandeld.

De rechtbank doet op 10 november 2016 om 13.30 uur uitspraak.


Publicatiedatum: