Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Adri den Dekker (HAK): "Zeer de vraag of we aansluiting seizoen 2017 halen"

Na regen komt te veel zonneschijn

Tholen - Na de regen- en hagelbuien deze zomer sprak Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK, over het grootste groententekort in veertig jaar tijd. De hoge temperaturen van de afgelopen weken zorgen voor een nieuwe uitdaging. "We hebben alles er aan gedaan om de tekorten op te vangen en bepaalde producten voor de tweede keer uitgezaaid. Gedeeltelijk komen daar ook wel opbrengsten van, maar voor een ander gedeelte is dat maar zeer de vraag. Door de hitte zijn de opbrengsten en kwaliteit van de sperziebonen bijvoorbeeld achteruit gehold. Het is zeer de vraag of we voldoende bonen binnenkrijgen. Ook van de extra uitgezaaide wortelen is het afwachten wat ervan terecht komt."



Sourcen in het buitenland om de tekorten aan te vullen, past niet in de strategie van HAK. "We proberen zoveel mogelijk in een straal van 125 kilometer te telen, omdat we uitgaan van Hollandse grondstoffen. Ook het nazaaien heeft zoveel mogelijk in Nederland plaatsgevonden. Het is een zeer merkwaardig seizoen en daarbij hebben de weersomstandigheden van de afgelopen twee weken zeker niet meegeholpen. Al met al zijn er de nodige onzekerheden of we het seizoen 2017 gaan halen. We zijn er niet zeker van of we dat met alle producten kunnen garanderen. We houden namelijk onze specificaties in ere en doen geen concessies aan onze kwaliteitsnormen. Daarom hebben we bijvoorbeeld veel sperziebonen moeten afkeuren omdat ze niet HAK-waardig zijn", vervolgt Adri.

"Een product als spinazie hebben we ook voor de tweede keer ingezaaid en met veel kunst- en vliegwerk onze productbeschikbaarheid kunnen realiseren. Maar we zullen alles op alles moeten zetten om de aansluiting met volgend jaar te houden. Dit kan betekenen dat we volgend jaar vroeger van start kunnen gaan. Dat zou voor ons voor een gedeelte kunnen helpen. Maar ik ben er niet helemaal zeker van of onze producten tot het nieuwe seizoen in de winkel zullen staan!"