Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michaël van Duijnhoven (N&S Quality) over voedselveiligheid:

"Maak het kwaadwillenden niet te makkelijk, werp een drempel op!"

Tholen – Intermenselijke communicatie maakt bedrijven inherent kwetsbaar. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Veelal onbedoeld, evenwel met verstrekkende gevolgen. Helemaal als er opzet in het spel is en de voedselveiligheid daarbij in het geding komt. "Waakzaamheid is geboden", stelt Michaël van Duijnhoven van N&S Quality. "Zodra veiligheidsmaatregelen binnen organisaties routines worden, slaat het noodlot vaak toe. Het is zaak de ogen te openen tegen die vorm van bedrijfsblindheid."


Voordracht Michaël van Duijnhoven tijdens MFC-Event 2016 op 19 september 2016. Thema voordracht: 'voedselveiligheid en terrorisme'. Op dat event waren andere sprekers en bedrijven aanwezig. Benieuwd welke? Bekijk de fotoreportage hier.

Menselijk toedoen
N&S Quality is een opleidingsinstituut en adviesbureau ineen. Het bedrijf biedt totaaloplossingen op het gebied van kwaliteitsbeheersing in combinatie met voedselveiligheid. Met enige regelmaat wordt de voedingsmiddelenindustrie opgeschrikt door besmettingen met ziekmakers of schadelijke stoffen. Niet in de laatste plaats door toedoen van mensenhanden. Door de pijnpunten binnen de eigen organisatie bloot te leggen, kunnen bedrijven zich tegen zulk naderend onheil wapenen. En dat is geen overbodige luxe. "Kwaadwillenden kunnen op onbewaakte momenten eenvoudig grip krijgen op de voedselveiligheid en deze drastisch ontregelen. Dan zijn de gevolgen vaak niet meer te overzien. Er hoeft maar een dode koe in de watervoorziening terecht te komen…", waarschuwt Michaël.

Terreur, chantage en wrok
"Bedrijven moeten waakzaam blijven. Dat begint bij de opvatting dat terrorisme een reëel gevaar is. Maar soms zijn de problemen van een andere orde. Zo werd een supermarkt van Coop eens door een onguur persoon gechanteerd die zuivelbesmetting veroorzaakte. De persoon in kwestie dreigde met verdere escalatie als de supermarktketen niet over de brug zou komen met een flinke som geld. Een ander voorbeeld, waarbij wraakgevoelens een grote rol speelde, was het schandaal rondom naalden in de vliegtuigmaaltijden van het Amsterdamse cateringbedrijf Gate Gourmet. Onvrede op de werkvloer leidde zeer vermoedelijk tot sabotage van een boze werknemer. Zulke gevaren kunnen nooit honderd procent worden uitgesloten. Maar het streven moet wel altijd zijn om zulke 'bedrijfsrisico's' tot het minimum te beperken."

Hermetisch afgesloten systeem
Om de voedselveiligheid binnen de levensmiddelenindustrie te kunnen waarborgen zijn er richtlijnen opgesteld vanuit het Global Food Safety Initiative (GFSI). De daarbinnen opgestelde normen fungeren als een internationaal erkend keurmerk. "Een belangrijk gegeven hierbij is dat één iemand binnen het bedrijf de verantwoording moet dragen voor de veiligheid binnen de organisatie. Diegene dient alle bevindingen te rapporteren aan het managementteam. Ook belangrijk is om vast te stellen waar precies de grootste kwetsbaarheden binnen het bedrijf zich bevinden vanuit het oogpunt van terrorisme, chantage en wrok."

Neemt het bedrijf voorzorgsmaatregelen aan de buitenzijde van het pand? Is er toezicht op de toegang van verschillende segmenten binnen het bedrijf, zoals de laaddocks? Is er een toegangssysteem of buitentoezicht in de vorm van camera's? En intern: wordt er een background check uitgevoerd op medewerkers en bezoekers? Is er toezicht op welke medewerkers de luchtkanalen, koelsystemen en gevaarlijke stoffen beheren? Allemaal vragen die bewustwording moeten genereren en de pijnpunten binnen de bedrijfsvoering zullen blootleggen.

Drempel opwerpen noodzakelijk
Het is de kunst om al deze vragen met ja te kunnen beantwoorden. "Maar om te testen of alle veiligheidslekken in de praktijk ook écht gedicht zijn, is het geen gek idee om steekproefsgewijs een audit uit te voeren. Stuur een buitenstaander naar het bedrijf die je onder valse voorwendselen het pand laat betreden. Dat is nodig om niet te vervallen in een soort 'bedrijfsblindheid', waarbij veiligheidsmaatregelen binnen organisaties routines worden. Werp een drempel op, maak het ze niet te makkelijk", geeft Michaël mee als praktische tip.


Voor meer informatie:
Michaël van Duijnhoven
N&S Quality Consultants B.V.
Hogeweg 129
5301 LL Zaltbommel
T: 0418-575859
F: 0418-575855
office@ns-quality.nl
www.ns-quality.nl