Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kansen voor artisjokken-export naar Italië

Noord-Cyprus produceert zo'n 16 miljoen artisjokken per jaar

Tholen - "Zowel voor Italië en Cyprus is de artisjok een belangrijk product dat veel wordt geconsumeerd. Artisjokken produceert Italië zelf, maar er is elk jaar wel een 'window', waarin er mogelijkheden zijn dat wij kunnen leveren", vertelt Erkut Ulucam van de artisjoktelersvereniging uit Noord-Cyprus. "We hebben een vergelijkbaar klimaat en we weten dat er regelmatig vraag is. Hij geeft aan dat ze op dit moment nog niet Italië exporteren, maar wel kansen zien voor de export van artisjokken. Momenteel levert Cyprus dit product met name aan Turkije.



Het meeste gaat naar Turkije
In Noord-Cyprus worden ongeveer 16 miljoen stuks artisjokken per jaar. De oogsttijd start begin november en duurt tot eind april. Dit kan jaarlijks wisselen door het klimaat. We exporteren jaarlijks artisjokken naar Turkije. Met name Istanbul is een belangrijke afnemer. Het gaat gemiddeld om zo'n 13 miljoen stuks per jaar, dus dat is het grootste deel van de oogst. In Turkije vraagt de markt een groot formaat artisjok met een diameter van 6 tot 8 centimeter. In Cyprus willen consumenten liever een kleinere (of normale) grootte artisjok met een diameter van 4 tot 6 centimeter." Vanuit Turkije komt water naar Noord-Cyprus door een pijplijn onder de zee. "Het gaat om 75 miljoen kubieke meter per jaar. De helft van dit water wordt gebruikt voor irrigatie en dit helpt de telers uit Noord-Cyprus om beter te produceren."



Grieks en Turks deel

Exporteren naar Europa is voor Cyprus vrij moeilijk en gebeurt niet rechtstreeks. "Ons land heeft natuurlijk een Turks en een Grieks deel. In het Turkse deel worden producten eerst altijd naar Turkije verstuurd en vanuit daar verder geëxporteerd. Ook vanuit het Griekse deel van Cyprus gebeurt de export op die manier. Als we vanuit Turkije naar Europa exporteren, betalen we nog extra douane-kosten. Bij de Griekse kant hebben we daar geen last van, omdat Griekenland natuurlijk aangesloten is bij Europa. In de toekomst hopen we natuurlijk dat we rechtstreeks naar Europese landen kunnen exporteren."


Mehmet Ercilasun en Erkut Ulucam tijdens de Macfrut dit jaar.

Deelname Macfrut

Erkut Ulucam stond dit jaar op de Italiaanse beurs Macfrut samen met Cypruvex Ltd, Pergamos Agrictrade Ltd, Orli Investment and Property Ltd, the Güzelyurt Artichoke Growers Association en de Organic Producers Association. De stand werd georganiseerd met De Kamer van Koophandel van Turks-Cyprus en het ministerie van Landbouw. Er werd naast de artisjok ook promotie gemaakt voor aardappelen en biologische producten.

Voor meer informatie:
Erkut Ulucam
N-Cyprus Güzelyurt Artichoke Growers Association
25 Cengiz Ratip Street
Güzelyurt - Noord Cyprus
Mersin 10 Turkey
T: +90 533 863 1791