Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder voedselverspilling door blauwgevoelige aardappel?

De Innate aardappel, die minder snel plekjes krijgt of bruin wordt dan de normale aardappel, heeft in maart de goedkeuring gekregen van de Canadese overheid. De aardappelen werden ontwikkeld door J. R. Simplot in Idaho door genen van wilde en gecultiveerde aardappelrassen te combineren met commerciƫle aardappelen. Ze zijn niet alleen butsbestendig. Ze zullen ook een aantal dagen lang niet bruin kleuren na te zijn gesneden.

Aardappelen zijn van nature gevoelig voor zwarte plekjes, die ontstaan door de oogst en bewaring. Bij beschadiging krijgt het aardappelvruchtvlees lelijke zwarte vlekken die de piepers onaantrekkelijk maken voor de consument. Momenteel haalt 20 tot 40 procent van Canada's verse aardappelen de markt niet, omdat ze gebutst zijn. Tijdens de verwerking worden aardappelen met plekjes eruitgehaald met behulp van high-tech-apparatuur.

De Innate betekent minder voedselverspilling en lagere kosten, aldus een aardappelteler uit de provincie Manitoba. "Alle technologie om gekneusde aardappelen te detecteren en verwijderen is erg duur en vermindert de opbrengst. Een blauwgevoelige aardappel zal de verwerkingssector veel geld besparen en zal ook telers meer winst opleveren", vertelt Keith Kuhl, CEO van Southern Potato Co.

Met dezelfde aanpak werkt Simplot nu aan het ontwikkelen van aardappelrassen, die beter bestand zijn tegen de algemene aardappelziekten zoals bacterievuur. Eveneens is hij bezig met het ontwikkelen van aardappelen die minder water nodig hebben waardoor ze in drogere gebieden geteeld kunnen worden. Dit heeft voordelen voor zowel telers en consumenten als voor het milieu, aldus Kuhl.

"We kunnen deze genetica inzetten om het gebruik van beschermingsmiddelen te reduceren door de aardappelweerstand tegen bacterievuur te verhogen", zegt Kuhl, toevoegend dat het potentieel voor ziekteresistentie betekent dat er in de toekomst ook aardappelen kunnen worden geteeld op grond met nematoden.

Source: canindia.com
Publicatiedatum: