Sector vertrouwt op export
De pruimenproductie is geconcentreerd in het Californische Sacramento en in de valleien van San Joaquin. Samen cultiveren deze gebieden 45.000 acre en produceren ze 99 procent van het Amerikaanse aanbod en 40 procent van de wereldvoorraad. Vanwege de aanzienlijke positie van Californië in de wereldwijde pruimenproductie is de export een belangrijk onderdeel van het totaal. Buiten de Verenigde Staten zijn de belangrijkste markten voor Californische pruimen Japan, de Europese Unie, Canada, China, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië. "De exportmarkten zijn de voorlopers in het ontwikkelen van specialiteitsproducten waarin pruimen gebruikt worden, zoals bakkerijproducten, yoghurt, suikergoed en productcombinaties als pizza met pruimen", aldus Zea.
Niet alleen als tussendoortje
De Californische pruimensector investeert veel in productontwikkeling en in het informeren van de consument. "Tegenwoordig zijn pruimen niet alleen meer om te snacken", aldus Zea. "Retailers, fabrikanten en chefkoks gebruiken van Californische pruimen afgeleide producten in hun recepten – gesneden, gepureerd en zelfs gepoederd. Pruimproducten kunnen worden gebruikt om de smaak en textuur van producten te verbeteren, variërend van cake en brood tot vleesgerechten. Onderzoek naar voedingswaarden toont aan dat de consumptie van pruimen zowel de bottengesteldheid bevordert als zorgt voor een gezonde spijsvertering. Dat wakkert meer enthousiasme in de sector aan."