Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA mag inspectierapporten over restaurants openbaren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag de inspectierapporten over de situatie in veertien horecagelegenheden openbaar maken. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter vandaag bepaald.

RTL Nieuws had op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) aan de NVWA de inspectierapporten opgevraagd van horecaondernemingen die structureel regels van voedselveiligheid en voedselhygiëne overtreden. RTL wil deze informatie op haar website plaatsen, zodat consumenten dat kunnen bekijken voordat ze een tafeltje boeken. De NVWA besloot daarop die rapporten gedeeltelijk te openbaren, inclusief de namen en adresgegevens van de desbetreffende horecagelegenheden.

Van de 230 horecaondernemingen die dit betrof wilden veertien de openbaarmaking door de NVWA tegenhouden: zij gingen in beroep tegen de beslissing van de NVWA. Om voortijdige openbaarmaking te voorkomen, verzochten zij de voorzieningenrechter om een voorlopig verbod: totdat de rechtbank op de beroepen zou hebben beslist. De restauranthouders vinden dat zij onevenredig worden benadeeld: de rapporten lopen tot eind oktober 2015 en zijn dus gedateerd. Daarnaast stellen zij hun zaak nu op orde te hebben, of te zijn overgenomen door een nieuwe eigenaar. De horecaondernemers vrezen voor reputatieschade, verlies van klanten en omzetderving.

Hoewel de voorzieningenrechter die belangen van de horecaondernemers erkent, oordeelt hij dat het belang van openbaarheid moet prevaleren. Bovendien krijgt het grotere publiek voldoende informatie om zelf conclusies te trekken.

Bron: Rechtspraak.nl
Publicatiedatum: