Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: opnieuw beneden gemiddelde aardappeloogst verwacht

De sterke en aanhoudende neerslag in het voorjaar en de afgelopen warme dagen hebben in Zwitserland uitwerkingen op de kwantiteit en kwaliteit van de aardappeloogst van dit jaar. Nadat het poten van de eerste aardappelen onder goede omstandigheden gebeurde, zorgde een lange periode van regen daarna voor vertraging bij het poten, maar ook voor stress en zelfs het verstikken van aardappelen. De aardappelziekte in bedwang houden was gedurende de gehele vegetatieperiode een lastige opgave. De warme temperaturen van de afgelopen dagen waren eveneens niet bevorderlijk voor de groei. Zo is de kwaliteit van de aardappelen zeer verschillend en zijn de kalibers vaak klein. Dit leidt tot een klein aanbod.

Op 22 en 23 augustus 2016 hebben de vertegenwoordigers van de productie, handel en industrie van Swisspatat in alle regio's van Zwitserland 1.115 representatieve aardappelmonsters van de relevante rassen (incl. biologische rassen) geanalyseerd. De resultaten hiervan dienden als basis voor de oogstraming 2016.

Gemiddeld 23% kleinere oogst
De Bruto opbrengst ligt hoger dan vorig jaar, maar vanwege het kleinere aandeel aan consumptieaardappelen ligt de opbrengst per are over alle rassen gezien met 265 kg consumptieaardappelen per are praktisch op het historische dieptepunt van 2013 (262 kg/are) en 2015 (269 kg/are). Vergeleken met de afgelopen vijf jaar, inclusief de twee kleinste oogsten, ligt de oogst van dit jaar 23% onder het gemiddelde. De kalibers zijn zeer klein.

Eén op de vier genomen monsters wees groeischeuren uit. Met name bij het ras Agria was dit vaak het geval. Andere veel voorkomende gebreken waren groene knollen en rot. Het algemeen hoge zetmeelgehalte en de door de hitte uitgedroogde grond vereisen geduld en voorzichtigheid bij de oogst om onder meer blauwstoot te voorkomen.

Areaal stabiel gebleven

Volgens de berekeningen bleef het aardappelareaal in 2016 stabiel ten opzichte van het voorgaande jaar. Het areaal bedraagt 10.898 hectare (2015: 10.981 hectare).

Ook kleinere oogst bij biologische aardappelen
Bij biologische aardappelen bedraagt de gemiddelde opbrengst over alle rassen gezien 139 kg per are (consumptieaardappelen). Dat is 36,5% minder dan het vijfjarig gemiddelde, wat te wijten is aan de moeilijke weersomstandigheden.
Publicatiedatum: