Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vietnam: voedselveiligheid in geding door durians rijpen met chemicaliën

Eind augustus kwam aan het licht dat een bedrijf in de Vietnamese provincie Lam Dong kunstmatig durians rijpt door gebruik te maken van chemicaliƫn. Dit nieuws heeft een discussie over voedselveiligheid op gang gebracht in Vietnam.

De eigenaar van het bedrijf heeft aan de autoriteiten laten weten dat hij het fruit heeft behandeld met een mengsel van water, bladmeststof HPC-97HXN en kurkumapoeder. Het bedrijf wilde niet bekend maken waar de durians verkocht werden. Lokale consumenten maken zich zorgen over de veiligheid van HPC-97HXN dat toegepast wordt bij de kunstmatige rijping. De meststof is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw en er is daarom kritiek geuit op de media die met zijn berichtgevind onnodig paniek gezaaid zou hebben onder de lokale bevolking. 

Onlangs boog de Gewasbeschermingsdienst van Lam Dong zich over de kwestie en oordeelde dat HPC-97HXN ongeschikt was voor het rijpen van durians. "HPC-97HXN mag dan wel toegestaan zijn als meststof, maar voor gebruik als bewaarmiddel is het echter verboden," vertelt Lai The Hung van de Gewasbeschermingsdienst. Volgens Hung bevat HPC-97HXN zware metalen en andere bestanddelen die weliswaar geschikt zijn voor planten maar niet voor hun vruchten. Het in beslag genomen fruit bleek inderdaad veel residuen van zware metalen te bevatten en is om die reden vernietigd.
Publicatiedatum: