Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reacties Luc Bels en Tony Derwael

Het uur van de waarheid voor telers Veiling Haspengouw

Tholen - Vanavond wordt bekend of de telers van Veiling Haspengouw ervoor kiezen om hun fruit af te zetten via BelOrta of dat ze hun aandeel uit Veiling Haspengouw kwijt raken. Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw, geeft aan dat er vanavond tijdens de producentenvergadering belangrijke beslissingen zullen worden gemaakt. Vorige week werd bekend dat Univeg de samenwerking met Veiling Haspengouw stopzette. Veiling Haspengouw zocht daarna hulp bij BelOrta. Wat er verder met Veiling Haspengouw gaat gebeuren, wordt nog bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat het einde nadert voor de veiling.



Univeg is weg
Luc vertelt dat de samenwerking met Univeg al langer niet soepel verliep: "We waren de laatste maanden in gesprek met de mensen van Univeg over de afzet van ons hardfruit. Dit om te kijken of we de situatie beter konden aanpakken wat betreft de commercialisatie van appelen en peren. Op een bepaald moment liepen de ideeën te fel uit elkaar. We hebben toen in onderling overleg besloten om de samenwerking niet voort te zetten. Beide partijen hebben hard gewerkt om er een succes van te maken, maar de resultaten waren niet naar verwachting. Dan is het tijd om te herschakelen en op dat moment waren de meningen te verschillend.

Samensmelten
Vanavond zal de producentenvergadering plaatsvinden. "Hierbij is ons doel om de telers onder te brengen bij BelOrta om de afzet van hardfruit veilig te stellen. De volgende weken en maanden gaan we dan bekijken hoe we de twee coöperaties gaan laten samensmelten. Het wordt dus niet perse een fusie. Er zijn ook andere vormen van samensmelting en we gaan bekijken welke de beste is."

Voorwaarden BelOrta voordelig

Voor hem is het nog niet duidelijk of telers ervoor kiezen om lid te worden bij BelOrta. "Ik weet het niet, we zullen vanavond meer weten. Het aandeel wat de coöperanten in Veiling Haspengouw hebben, dat kapitaal wordt gevrijwaard en dit kapitaal kunnen ze verspreid over de volgende tien jaar terug krijgen." Hij vind persoonlijk dat het een goede beslissing is om over te stappen naar BelOrta. Maar dat is voor iedere teler zijn eigen beslissing. De voorwaarden van Veiling BelOrta zijn zeer voordelig ten opzichte van onze veiling vroeger of ten opzichte van de andere fruitveiling. We kunnen daar veilen aan een zeer lage commissie. De betalingen van het fruit worden al gedaan op 10 dagen tijd. Vroeger bij Haspengouw was dat 30 dagen. Daarnaast hebben we uitzicht op een sterk commercieel team."

Reactie Tony Derwael: "De meeste telers zullen gewoon naar BelOrta gaan"
Er worden ook andere coöperaties gezocht. "Telers nemen ook al regelmatig contact met ons op, we hebben al aanvragen binnen gekregen om lid te worden van New Green, zegt Tony Derwael.

Hij verwacht dat de meeste telers gewoon naar BelOrta zullen overstappen. "Als ze dat niet doen, raken ze hun aandelen kwijt en dat kan om veel geld gaan. Vooral grote telers kunnen bijna niet anders dan overstappen naar BelOrta. Dan verliezen ze hun aandelen niet." Het zal dus afhangen van telers. Derwael is zelf geen vragende partij. "Ik zeg altijd: iedereen is welkom. Maar we moeten natuurlijk wel wat aan de teler hebben, dus eerst onderzoeken we wat ze voor ons waard kunnen zijn. Appelen hebben we al vrijwel genoeg bij New Green. Peren kunnen er nog wel bij."

Voor meer informatie:
Luc Bels
lucbels@gmail.com
+32 495-549750

Tony Derwael
tony.derwael@belexport.com
M +32 475 723 022