Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt paprika

In Europa is het seizoen stabiel. Telers in Nederland en België zijn tevreden met de prijsstelling. Ook in Polen klinken positieve geluiden. Op de Britse eilanden stabiliseert de markt na een periode met hoge prijzen en een lage aanvoer. Het areaal in Nederland en Spanje zal de komende jaren groeien. In Israël is men juist tevreden over het gedaalde areaal waardoor de prijzen op een duurzamer niveau liggen. Aan de overzijde van de oceaan maken bevindt de markt zich op een omkantelpunt nu in veel staten de oogst in volle gang is. Canadese telers vrezen de snuitkever die grote problemen veroorzaakt voor telers. In het Verre Oosten opende China de grenzen voor Nederlandse paprika's.

Ruimte voor Mexicaanse paprika in VS

Door investeringen in teelttechnieken lukt het telers om het seizoen te vervroegen. De eerste oogst wordt daardoor in augustus verwacht, waar het seizoen normaal in november/december begint. Het grootste deel van de productie wordt verscheept naar de Verenigde Staten en Canada. Daar ontmoeten de vroege Mexicaanse paprika's wel hun Canadese concurrenten. Het Canadees seizoen loopt van maart tot november en overlapt enkele maanden met het Mexicaanse seizoen.
Volgens een exporteurs is er voldoende ruimte op de Amerikaanse markt. Vanuit Europa zou er minder verscheept worden. De grenzen zijn gesloten voor Spaanse paprika's en Israël kijkt meer naar Rusland. "Als we in negen jaar het exportvolume kunnen verviervoudigen en de prijs stabiel blijft, dan is er ruimte op de Amerikaanse markt," aldus een handelaar. Mexicaanse telers investeren in betere teelttechnieken en het areaal wordt flink uitgebreid.



Snuitkever houdt Canadese teelt in haar greep

Paprikatelers in Leamington, Ontario maken zich zorgen om een uitbraak van de Pepper Weevil (paprikasnuitkever). Hoewel de snuitkever al enkele jaren in de regio rondwaart, zijn telers bang dat de pest eerder in het seizoen zal toeslaan. De kever is de nachtmerrie van elke paprikateler. De aanwezigheid van een volgroeide snuitkever is voldoende om de volledige kas te ruimen. In korte tijd ontstaat een volledige populatie van de kevers. De kevers tasten vooral de bloesem en jonge paprika's aan, waar de larven in groeien. De paprika's ontwikkelen niet verder.
De snuitkever wist zich in de regio te nestelen door de mildere winters en de jaarrond kasteelt in de regio. Volgens berichte is 60 tot 80 hectare verloren gegaan. Telers worden zich bewuster van de risico's en investeren in technieken die in warmere gebieden gebruikt worden om de insecten buiten de deur te houden.

Amerikaanse markt op kantelpunt

Met het naderende einde van de zomer zullen de prijzen naar verwachting in de komende tijd stijgen doordat de productie daalt. De oogst piekt op dit moment in Michigan, Wisconsin, New York, Tennessee en New Jersey. Daarmee zijn grote delen van het land volop in productie. Hoewel de vraag naar groene paprika's is gestegen, is er nog voldoende aanvoer. Op 1 september stonden de prijzen voor een doos groene paprika uit Michigan tussen de 10 en 12,85 dollar. Die prijzen zullen waarschijnlijk gaan veranderen, aangezien er meer productie komt.

Nederlands areaal groeit

"Als we het zo af kunnen maken, mogen we zeker niet klagen", vinden de Nederlandse telers. De prijzen liggen iets lager, maar nog steeds in lijn met vorig jaar. Dat is na een paar slechte jaren uitzonderlijk te noemen. Ook de productie is prima - bij veel telers zelfs iets beter dan vorig jaar. Gecombineerd leidt dit tot een iets minder, maar nog steeds tevredenstellend resultaat.

De effecten van het vorige goede jaar en ook dit jaar zijn meteen terug te zien in het areaal. Dat breidt flink uit. Er wordt momenteel 25 hectare grote paprikakas gebouwd bij Leo Hoogweg in de Noordoostpolder, nog eens 9 hectare voor Rainbow-kwekerij Andijk in Noord-Holland, 18 hectare voor 4Evergreen Westdorpe en 15 hectare voor de paprikatelers van VGT. Met nog een overname van een rozenkwekerij door kwekerij Overgaag groeit het areaal volgend seizoen met minstens 80 hectare, een toename van 6,5%. Voor komend jaar staan er bovendien nog verschillende paprika-overnames en uitbreidingen op stapel.

Het Nederlandse paprika-areaal kende in rond 2010 een piek van 1.400 hectare. Daarna is de daling ingezet en het areaal stabiliseerde de afgelopen twee jaar rond de 1.200 hectare.

Belgen tevreden met seizoen

Hoewel de handelaren nog voorzichtig zijn om van een goed seizoen te spreken, is de verwachting wel dat het seizoen op eenzelfde manier zal eindigen als in 2015. Ondanks de schommelingen in prijs is de middenprijs vergelijkbaar met die van vorig jaar. Dat zal voor iedereen een tevredenstellend resultaat geven, aldus een handelaar. De prijzen voor rood en geel zijn normaal, de groene brengen meer dan gemiddeld op. Door een kleiner aanbod liggen de prijzen voor groene paprika boven de twee euro. Geel brengt zo'n 1,50 euro per kilo op en voor rood is dat 1,20 tot 1,20 euro per kilo. Het aanbod van de gele paprika zet een voorzichtige daling in. Van de rode is de aanvoer voorlopig nog voldoende.

Pools seizoen stabiel

De Poolse markt lijkt vergelijkbaar met het seizoen van vorig jaar. De volumes zijn ook vergelijkbaar met vorig jaar en de kwaliteit is ondanks snelle weersveranderingen goed. Op exportgebied kijken de handelaren naar landen in de regio: Scandinavië, Tsjechië, Slowakije, Wit-Rusland en Roemenië zijn belangrijke markten. Daarnaast is er wat export naar West-Europa, het Verenigd Koninkrijk en Nederland worden genoemd als markten. De Poolse exporteurs konden enigszins profiteren van de hagelbuien die in Nederland een spoor van vernieling achter lieten.

De markt voor biologische groenten in Polen groeit en hoewel de handel wel interesse heeft in biologische paprika's lijkt er vanuit de telers weinig interesse te zijn in omschakeling. Een handelaar vreest dat de Polen de boot zullen missen, zeker als Nederland inzet op dit segment.

Spaans areaal overstijgt 10.000ha

Het paprika-areaal in Almeria, Spanje, groeit met 600 hectare en verbreekt daarmee volgend seizoen de grens van 10.000 hectare. Dit komt neer op een groei van meer dan 6 procent, zo schrijft het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Plattelandsontwikkelingen. Door de goede resultaten in het voorgaande seizoen en de tegenvallende resultaten voor andere kasgroenten, kiezen meer telers voor de paprikateelt.

Britse prijzen terug naar normaal

De prijzen voor groenten komen weer terug op een normaal niveau nadat de prijzen flink stegen enkele weken geleden door een tekort. Dit tekort werd veroorzaakt door het niet-zomerse weer in Groot-Brittannië en Europa. De aanvoer is momenteel weer goed, wel wordt er een gat verwacht in de productie van groene paprika. Door de wisselkoers zijn Nederlandse paprika's nog fors aan de prijs. Paprika's zijn relatief duur momenteel. Een handelaar vertelt in de periode met tekorten paprika's te hebben ingevoerd uit Polen. Van alle kleuren is de aanvoer momenteel goed. Ook de retail is begripvol, vertelt een handelaar. Bij het doen van orders wordt rekening gehouden met de langere transporttijd.

Israëlisch beleid werpt vruchten af

Na een periode van snelle neergang door economische moeilijkheden in de belangrijkste exportmarkten en een overaanbod op de lokale markt, verkeerd de sector momenteel in iets rustiger vaarwater. De Israëlische regering bood telers een vergoeding om over te stappen op de teelt van andere gewassen. Daarmee moest de druk van de markt genomen worden. Veel telers maakten gebruik van de regeling, waardoor het areaal 40 procent daalde. In 2014 kwam de volledige oogst nog uit op 200.000 ton per jaar, dit jaar staan de ramingen op 120.000 ton.

Voorheen werd 60 procent van de Israëlische paprika's geëxporteerd. De belangrijkste bestemming is Rusland, goed voor de helft van de paprika's. tweede bestemming is Nederland, dat de paprika's verder verspreid over Europa. Dat exportcijfers is de laatste tijd gedaald, de helft van de productie wordt geëxporteerd. Ondanks investeringen om de export naar Noord-Amerika op te schroeven blijft de winst uit de export laag.

Op de binnenlandse markt lijkt het beleid vruchten af te werpen. Na jaren van lage prijzen, stijgen de prijzen weer door een kleinere aanvoer. Prijzen liggen momenteel tussen de 1,50 euro en 2 euro. Een enkele kier schiet de prijs door naar 3 euro per kilo. Daarmee kunnen telers die vasthielden aan de paprikateelt uit de voeten.

China opent grenzen voor Nederlandse paprika

Het seizoen eindigt in oktober. Het grootste deel van de teelt is te vinden in het noorden en noordoosten van het land met Shanxi als belangrijkste teeltgebied. Het grootste deel van de teelt is onbedekt. Door de regen deze zomer stijgen de prijzen op de groothandelsmarkt in Beijing. De teelt in kassen komt ook van de grond. In de provincies Shangdong en Zuid-Hainan worden grote projecten uit de grond gestampt, vaak met buitenlandse investeringen.

Deze zomer kreeg Nederland toegang tot de Chinese paprikamarkt. In juli werd een test gedaan met enkele zendingen naar Shanghai en Guangzhou. De verkopen zullen leunen op de trend naar veilig en gezond voedsel. Nederland is het eerste land dat met paprika's toegang krijgt tot China, vanaf volgend jaar wordt een groter volume verwacht.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat ananas centraal.