Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe droogtechniek gebruikt IR-straling voor behoud voedingstoffen

Spiessens Machinebouw heeft een zogeheten Dry-On-Water installatie ontwikkeld, waarmee voedingsmiddelen gedroogd kunnen worden zonder dat de voedingswaarde daarbij verloren gaat. Het droogproces duurt enkele minuten. Omdat de machine
ook blijft draaien in een volcontinu proces, biedt de machine voordelen voor industriƫle toepassingen. Deze techniek is gebaseerd op een technologie die in de Verenigde Staten werd ontwikkeld om zowel vloeibare producten, alsook fruit, groenten en vlees te converteren tot poeders en concentraten.

Dry-On-Water drogen (DOW) is een droogtechniek waarbij warm water (maximaal 95 graden Celsius) thermische energie overbrengt op het te drogen product, via voornamelijk infrarood (IR)-straling. Dit proces is geschikt voor plantaardige en dierlijke stromen. Door de korte droogtijd van 3 tot 6 minuten en de relatief lage producttemperatuur (30 tot 70 graden Celsius) blijft de kwaliteit (kleur en smaak) en functionaliteit (bio-activiteit van de inhoudsstoffen) van het product beter behouden dan bij andere droogtechnieken. Ook vriesdrogen kan dergelijk kwaliteit- en functionaliteitsbehoud bieden, maar die techniek heeft als nadeel dat het een batchproces is dat veel tijd en energie vergt.



DOW is een continu proces en daarom resulteert in een hogere doorvoer. Daarbuiten is het proces zelfregulerend: als het product droog is, vindt geen warmtetransport meer plaats via IR-straling. Aangezien de transportband van plastic een slechte warmtegeleider is, zal ook conductie beperkt voorkomen. Verdere verhitting wordt daarmee vermeden. Op deze manier blijft er bovendien heel wat warmte-energie in het circulerende warm water, omdat het niet weg kan via verdamping. Daarnaast is er slechts een beperkte hoeveelheid water nodig voor het warmwaterbad, aangezien het water hergebruikt wordt.

Door het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) werd een DOW op pilootschaal (met een maximum van 8 kilogram doorvoer) gebouwd die momenteel beschikbaar is binnen de Food Pilot. Deze opstelling zal in het project aangewend worden om bedrijven uitsluitsel te geven over de technologische, energetische en economische meerwaarde van DOW. De valorisatiekansen voor de Vlaamse Agrofood-industrie liggen in het toepassen van deze technologie voor het drogen van een breed gamma aan voedingsproducten, maar ook voor de valorisatie van hun reststromen.


Voor meer informatie:
Spiessens Machinebouw
Tenhovestraat 6A
6700 Tielt
T: +32 (0)51 400321
F: +32 (0)51 406377
info@spiessens.be
www.spiessens.be
Publicatiedatum: