Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordomzet en opbrengst voor Zespri-telers

Op de jaarvergadering van Zespri op 31 augustus werd duidelijk dat 2015/16 een sterk seizoen was voor de kiwisector. Er was een sprake van een recordomzet voor telers. Ook werd tijdens de vergadering de toekomst van de kiwisector belicht, nu de Nieuw-Zeelandse overheid wetsaanpassingen voor kiwi's heeft goedgekeurd.
 
Samenvatting van het seizoen 2015/16

Zespri-voorzitter legt uit dat de totale omzet neerkwam op NZ$1,9 miljard (€1,23 miljard), oftewel een stijging van 22% ten opzichte van het vorige seizoen. De totale omzet die telers hebben gedraaid nam ook met 22% toe, tot NZ$1,14 miljard (€740 miljard), met een omzet per hectare van $60.758 (€39.384).
 
"De omzet steeg met 21% ten opzichte van het vorige seizoen. Er werden 131,6 miljoen trays verkocht. Dit is met inbegrip van 117 miljoen trays aan in Nieuw-Zeeland geteelde kiwi's, wat bijna 22 miljoen trays meer dan vorig jaar is. 14,5 miljoen trays bestond uit kiwi's die niet uit Nieuw-Zeeland afkomstig waren," zegt McBride
 
De netto bedrijfswinst van Zespri voor het seizoen 2015/16 nam met NZ$1,2 miljoen (€780 miljoen) toe tot NZ$35,8 miljoen (€23,2 miljoen). Het dividend over het hele jaar kwam neer op 24 cent per aandeel. Dit kwam mede door de inkomsten van licenties en een provisie van NZ$13 miljoen (€8,4 miljoen) in verband met een dochteronderneming in China onder de naam ZMCC. De genormaliseerde netto winst kwam neer op NZ27,8 miljoen (€18,0 miljoen) ten opzichte van $21,5 miljoen (€13,9 miljoen) van vorig jaar.
 
Aanpassingen op de wetgeving rondom kiwi's
Volgens McBride is er voortgang geboekt in het doorvoeren van de adviezen van het Kiwifruit Industry Strategy Project (KISP) met betrekking tot de wetgeving rondom kiwi's. "De veranderingen waar via het KISP een overweldigende meerderheid van de Nieuw-Zeelandse telers voor heeft gestemd, worden door de overheid doorgevoerd. Hierdoor zal onze sector op de lange termijn kunnen blijven groeien," aldus Mr McBride.
 
Na uitvoerig overleg in de afgelopen jaren vroeg de sector aan de Nieuw-Zeelandse overheid om de wetgeving aan te passen. Hierdoor konden aandeelhouders beter aansluiting vinden op de teelt, konden de zakelijke activiteiten van Zespri beter worden gedefiniëerd en de regulerende instantie Kiwifruit NZ onafhankelijker en efficiënter te werk gaan.
 
"We zijn blij dat de overheid heeft ingestemd met deze drie aanpassingen, zodat Zespri in de toekomst in handen blijft van Nieuw-Zeelandse kiwitelers." De wetsaanpassingen zijn onderdeel van een groter initiatief van de sector. Andere veranderen die worden geïmplenteerd zijn de formatie van een nationaal forum voor Maori-telers, een nieuwe proactieve aanpak voor marktsamenwerking en een verbeterd platform voor de handel in Zespri-aandelen.
 
Hoogtepunten van het seizoen 2015/16

Dit waren de andere hoogtepunten van het seizoen die op de vergadering ter sprake kwamen:
 
• Het volume aan SunGold van 27,5 miljoen trays werd in rap tempo verkocht. De feedback van klanten en consumenten was positief. De omzet kwam neer op een gemiddelde van NZ $8,21 (€5,65) per tray.
• Per hectare aan Green werd een omzet gedraaid van NZ $56.673 (€36.736), terwijl dit vorig jaar nog NZ $53.884 (€34.928) was. De omzet per tray was jaar op jaar iets verminderd, van NZ $6,01 (€3,90) naar $5,13 (€3,33). De opbrengst van de oogst zelf was erg sterk met een gemiddelde van 11.048 trays per hectare. In 2014/15 was dit nog 8.972 trays per hectare.
• Zespri heeft wederom geïnvesteerd in de productie van SunGold op het noordelijk halfrond. Er werd in totaal een volume van 2,3 miljoen trays aan SunGold omgezet. Het totale volume aan kiwi's van Zespri komt neer op 3,6 miljoen trays. Het Gold-volume zal in het komende seizoen verdubbelen.
 
Vooruitblik

Zespri-CEO Lain Jager blikt terug op een mooi resultaat voor 2015/16. "Elk seizoen heeft zo zijn eigen uitdagingen en mogelijkheden. We blijven ons richten op de consistente uitvoering van onze strategie om zo 12 maanden per jaar het beste aanbod aan kiwi's aan de wereld te leveren."

"In het komende seizoen en de verdere toekomst zal Zespri zich focussen op de groeiende vraag. Onze volumes nemen sterk toe. We willen ons marktaandeel groter maken met behulp van een premium prijspositie."
 
"Het seizoen van 2016 had een late start wegens de vertraagde rijping. Ondanks dat zijn we erg tevreden over hoe de gemiddelde wekelijkse omzet hoger is geworden dan die van vorig jaar. We zijn nu op weg om in totaal voor 82 miljoen trays aan Zespri Green en voor 47 miljoen trays aan Zespri SunGold om te zetten. De sterke positieve feedback van klanten en consumenten van over de hele wereld is erg bemoedigend. We gaan nu verder aan de slag om SunGold nog meer te vestigingen in zowel nieuwe als gevestigde markten," zegt Jager.
 
Voor meer informatie:
Rachel Lynch, Senior Communications Advisor
Zespri
Tel: 027 509 1805
rachel.lynch@zespri.com
Publicatiedatum: