Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Evaluatie verouderde koelwagenisolatie mogelijk

De isolatie van koelwagens wordt gekenmerkt door een warmte-overdrachtscoëfficiënt, ook wel K-coëfficiënt. Deze K-waarde wordt bepaald op basis van de internationale overeenkomst voor het protocol voor vervoer van bederfelijke levensmiddelen (ATP). Maar koelwagenisolatie veroudert op termijn. Voldoet het na bijvoorbeeld twaalf jaar nog aan de wet- en regelgeving?

Isolatie neemt af, K-waarde neemt toe
Koelwagenisolatie neemt af tijdens de levensduur van de apparatuur en de K-waarde neemt hierdoor toe. De veroudering hangt van verschillende criteria af, zoals de mate van onderhoud door de eigenaar en de temperatuur van het getransporteerde product. De Franse regelgeving, evenals de Italiaanse of Spaanse, vereist een K-waardetest voor alle ATP-apparatuur na 12 jaar om hun ATP certificaat te vernieuwen.

Isolatie evalueren is mogelijk
Het onderzoek door Cemafroid suggereert dat het mogelijk de veroudering van de isolatie te evalueren. De analyse onderstreept dat na 12 jaar alle geteste onderdelen van de uitrusting zich ver onder 0,7W/m² K bevinden en nog steeds met de K-waarden voldoen aan de ATP. Bovendien blijkt dat bijna 30 procent van de onderzochte delen van het materiaal nog een extra isolatie kennen (met een K onder 0,4W/m².K).

'Globale statistische analyse nodig'
De auteurs concluderen dat het nodig een globale statistische analyse van de duizenden beschikbare gegevens in de ATP-proefstations uit te voeren en dat de veroudering van de K-waarde althans over de 6 eerste levensjaren van het materiaal wordt gemeten.

Bron: Koudeluchtbehandeling.nl
Publicatiedatum: