Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije kampt met te weinig seizoensarbeiders

De Hongaarse groenten- en fruitsector heeft te maken met een enorm tekort aan seizoensarbeiders, namelijk een tekort van 50.000 tot 80.000. Hierdoor kunnen er bijna geen arbeiders gevonden worden om tomaten, komkommers of appelen te plukken. Dit werd 26 augustus geschreven door de krant Világgazdaság.

Seizoenswerk in groenten- en fruitteelt is beschikbaar tussen mei en oktober. De oogst van de verschillende producten vindt echter plaats in erg geconcentreerde periodes. Bij appelen en perziken duurt te oogst zelfs maar twee dagen. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om voldoende seizoensarbeiders te vinden voor zo'n korte periode. 

Ferenc Ledó, directeur van FruitVeb Hungarian Vegetable and Fruit Product Council: "Als appelen goed en precies geplukt worden, kunnen ze voor €0,32 (100 HUF) per kilo verkocht worden, maar als ze beschadigd zijn kunnen ze enkel als appelsap verkocht worden. Dit brengt meestal maar €0,05 (15 HUF) per kilo op."

Voorheen werden studenten aangenomen om de tekorten op te vullen. Deze zomer werden ook 20% meer studenten in de groenten- en fruitteelt gewerkt vergelijken met vorig jaar. Echter, om alle tekorten op te vullen zouden er nog minstens 50% meer studenten moeten worden aangenomen. Het probleem zou opgelost zijn wanneer de sector hogere salarissen kon bieden aan seizoenswerkers of wanneer arbeidsintensieve sectoren meer gemechaniseerd konden worden. Deze investeringen kunnen veel telers niet maken. 

Een andere oplossing zou zijn om seizoensarbeiders aan te nemen vanuit andere landen. Spanje neemt elke zomer 2.300.000 Afrikaanse seizoenswerkers aan en in Polen zijn er veel Oekraïense seizoenswerkers om fruit te plukken. Echter, in politieke zin zal dit in Hongarije gevoelig liggen aangezien de overheid een sterke anti-immigratie retoriek hanteert. 

Source: bbj.hu
Publicatiedatum: