Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor het eerst sinds 8 jaar geen Citrus Black Spot gevallen

Zuid-Afrika: Tariefvrije citrusexport naar EU verlengd

Momenteel kent Zuid-Afrika een tariefvrije periode voor de export naar de EU, die jaarlijks op 16 oktober eindigt, waarna de exporttarieven weer naar 16% stijgen. Het ziet er echter naar uit dat hier snel verandering in zal komen. Onlangs tekenden de Zuid-Afrikaanse Douanedienst namelijk een economische samenwerkingsovereenkomst met de EU om de tariefvrije periode gedurende tien jaar te verlengen.

"De overeenkomst is nog niet van kracht," vertelt Justin Chadwick, directeur van de Zuid-Afrikaanse Citrus Grower's Association. "We wachten nog steeds op een ingangsdatum. Wanneer de overeenkomst ingaat zullen er voor een periode van tien jaar verlaagde tarieven gelden van 16 oktober tot eind november, een periode van zes weken. Over een periode van negen jaar zal het tarief jaarlijks gemiddeld met 1,8% afgebouwd worden tot het over tien jaar op 0% ligt. Wanneer de overeenkomst voor 16 oktober 2016 wordt getekend, dan zullen de tarieven tot eind november met 1,8% verlaagd worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal de regeling in 2017 ingaan.

"Het is een geleidelijke verlaging maar het zal ons citrus concurrerender maken op de Europese markt. Ik verwacht niet direct dat het een grote exportgroei zal opleveren in deze periode. Wat nu gebeurt, is dat exporteurs wat grotere volumes exporteren vlak voor het aflopen van de tariefvrije periode, zodat er voldoende aanvoer op de markt is om het even vol te houden. Het citrus zal dus mogelijk wat langer dan gebruikelijk opgeslagen worden. Als de tarieven verlaagd worden, zal de export waarschijnlijk wat gelijkmatiger verdeeld plaatsvinden wat voor alle partijen beter is."

Brexit
Volgens Justin kan de Brexit mogelijk gunstig uitpakken voor de Zuid-Afrikaanse citrusexport maar dit is afhankelijk van de beslissingen die de Britse regering neemt op het gebied van fytosanitaire eisen en tariefvoorschriften. "We hopen uiteraard dat de fytosanitaire regelgeving aangepast wordt. Aangezien het Verenigd Koninkrijk zelf geen citrusproductie kent, zou Citrus Black Spot net langer een obstakel mogen zijn."

Anderzijds kent de gehele EU momenteel een eenduidige regelgeving omtrent tarieven en quota. Het valt dus nog te bezien of het de Britten hun eigen regels zullen invoeren of de huidige zolang zullen handhaven. "Onze hoop is dat we opnieuw in onderhandeling kunnen gaan over de tarieven voor citrus omdat de Britten geen lokale telers hoven te beschermen," vertelt Justin.

Citrus Black Spot
Voor het eerst in acht jaar tijd, zijn er dit seizoen geen gevallen van Citrus Black Spot gemeld. Volgens Justin zijn er wel wat geruchten geweest maar tot op heden nog geen officiële meldingen. "Toch zijn we nog niet uit de gevarenzone omdat normaal gesproken Valencia's het meeste risico lopen en het seizoen van dit ras pas op de helft is."

In het noorden van het land waren de weersomstandigheden zeer droog en warm. "Tijdens periode waarin normaal gezien de besmetting plaatsvindt waren er geen sporen," legt Justin uit. Hij vertelt dat in Oostkaap, waar ruim 30% van al het Zuid-Afrikaanse citrus wordt geproduceerd, wel neerslag geweest is wat mogelijk Citrus Black Spot tot gevolg heeft gehad. Hij concludeert dat het een combinatie is van gunstig weer, goed beheer en werk door het ministerie van Landbouw. Bovendien is de sector zich zeer sterk bewust van het probleem.

9de CRI Citrus Research Symposium
Dit jaar bestond het programma uit 12 sessies verdeeld over drie dagen, met in totaal 90 presentaties. "Het was een fantastisch programma dat samengesteld was door onderzoekers van het CRI. Het symposium, dat door zo'n 600 mensen werd bezocht, gaf informatie over het excellente onderzoek dat door CRI gedaan wordt.
"Het geeft onderzoekers de gelegenheid om hun onderzoeksresultaten te presenteren. Nu is het moment waarop producenten hun beheerpraktijken voor volgend seizoen bepalen. Het idee is dan ook dat mensen geïnformeerd worden over nieuwe ontwikkelingen zodat zij deze ook kunnen toepassen." Onder de aanwezigen waren mensen uit de hele productieketen evenals studenten van de Citrus Academy en internationale bezoekers.

.

Publicatiedatum: