Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martijn van Damme, Dacomex:

"Grote maar eenzijdige uienexport"

Tholen - Op het moment gaan er veel uien weg. "De volumes zijn groot, maar Senegal is vrijwel de enige grote bestemming. Het Tabaski-feest van 11 september zorgt traditiegetrouw voor een piek in de afzet, dus ik heb het vermoeden dat het vanaf volgende week even wat rustiger zal worden. Er gaan wat uien naar Midden-Amerika, maar verder is de export vrij beperkt. Senegal zal zeker aan de markt blijven, maar er zullen andere bestemmingen bij moeten komen, om de export in stand te houden", zegt Martijn van Damme van Dacomex.
 
De exporteur is tevreden gestemd over de kwaliteit. "De plantuien hebben we nu voor het grootste deel achter de rug en daarmee hebben we geen problemen gehad. Nu schakelen we langzaam over op de zaaiuien. Wij hebben vorige week de eerste zaaiuien al binnengekregen en nu begint men in de Flevo- en Noordoostpolder ook met de eerste percelen. De kilo's vallen overal wel wat tegen. Met name in het zuidwesten komt de opbrengst veelal niet hoger uit dan de 45-50 ton per hectare. De opbrengsten in de polders liggen wat hoger, maar van een topoogst is zeker geen sprake."


 
"Op de wereldmarkt blijft Afrika een stabiele factor, maar verder zijn er nog veel onzekerheden. Brazilië heeft flink in de uienteelt geïnvesteerd en zal naar verwachting dit jaar niet aan de markt komen. De export naar het Verre Oosten loopt nog moeizaam door grote oogsten in Azië. Daarbij kunnen we met onze prijzen nog niet echt mee. Ook Europese landen als Spanje en Polen hebben veel uien. Dat zal toch veelal het beeld gaan bepalen op de markt", verwacht Martijn.
 
"De baalprijs is inmiddels iets gezakt. We komen van 20 cent vorige week naar 19 cent nu. Bij de boer kun je op het moment voor 12 cent afland uien kopen, maar ik zou er niet van staan kijken als die prijzen ook wat zakken. Alleen zal de teler niet snel bereid zijn om zijn uien tegen een veel lagere prijs te verkopen. Hij zijn immers zijn teeltkosten moeten terugverdienen met een lager tonnage per hectare."
 
Voor meer informatie:
Dacomex
Provincialeweg 46
Sint-Maartensdijk
Tel: 0166-662550
Fax :0166-664260
martijn@dacomex.nl
www.dacomex.nl