Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Programma DatakwaliTijd 2.0 beoogt transparantie productgegevens

Eerste controles kwaliteit productinformatie bij leveranciers van start

GS1 Nederland start met de eerste controles van de kwaliteit van productgegevens bij een eerste groep leveranciers. Dit is de volgende stap in het DatakwaliTijd 2.0 programma. Het doel is dat van ieder product de gegevens duurzaam correct, compleet en betrouwbaar in GS1 Data Source staan.
 
Bedrijven in de levensmiddelen- en drogisterijsector willen over correcte, complete en betrouwbare productinformatie kunnen beschikken. Bijvoorbeeld om logistieke processen goed te laten verlopen, schappen aantrekkelijker en beter in te richten en de juiste informatie te verstrekken aan (online) consumenten.


 
Eerst controle op levensmiddelen
Nu is de sector zover dat de controles bij een eerste (kleine) groep leveranciers kan beginnen. Gegevens van en op de fysieke verpakking worden door een GS1 gecertificeerde partij vergeleken met de productinformatie in GS1 Data Source. Het gaat om het controleren van etiketinformatie zoals ingrediënten. Ook logistieke informatie zoals de afmetingen van een verpakking worden gecontroleerd.
 
De eerste producten die gecontroleerd gaan worden zijn nieuw ingevoerde levensmiddelen waarvoor etiketinformatie vereist is. Later volgen ook andere productcategorieën. Het gaat om producten die aan supermarkten, drogisterijen en foodservice worden geleverd.
 
Birgitta de Gruijter, sectormanager levensmiddelen en drogisterij: "Betrouwbare data wordt door de sector steeds meer gezien als een fundamenteel onderdeel van het product. Controles zijn een wezenlijk onderdeel om iedereen in de sector op een efficiënte manier scherp te krijgen en te houden."

Supermarktketens roepen eigen leveranciers op
Het programma datakwaliteit wordt breed gedragen door de gehele sector. Retailers, leveranciers en brancheorganisaties CBD, CBL en FNLI ondersteunen het programma en zetten zich actief in. Zo hebben Albert Heijn, Deli XL, Superunie en Jumbo hun eigen leveranciers persoonlijk opgeroepen deel te nemen aan de controles op de kwaliteit van productgegevens. Ze verwachten structurele medewerking van hun leveranciers. Iedereen is het er immers over eens dat datakwaliteit net zo belangrijk is als productkwaliteit.
 
Programma DatakwaliTijd 2.0
DatakwaliTijd 2.0 is ontwikkeld met en voor bedrijven in de levensmiddelen- en drogisterijsector. Het doel van het programma is duurzame correcte, complete en up-to-date productinformatie met de volgende vijf pijlers:
  • Duidelijkheid: helder te zijn over wat goed en belangrijk is
  • Goed begonnen is half gewonnen: controle nieuw ingevoerde artikelen
  • Gegevens up-to-date houden: controleren wijzigingen in gegevens
  • Opgeruimd staat netjes: oude gegevens verwijderen
  • Uitgebreide support van GS1
Verschillende bedrijven staan aan de basis van het programma: Albert Heijn, Deli XL Bidvest, DIO drogisterij en parfumerie, Jumbo, Sligro, Superunie, Cloetta, GranFood B.V., Nestlé, PepsiCo en Unilever. De brancheverenigingen CBL, CBD en FNLI ondersteunen het programma.
Publicatiedatum: