Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel ziektes in Braziliaans citrus

De Europese Commissie heeft onlangs de Braziliaanse overheid gewaarschuwd wegens het grote aantal ziektes dat in Braziliaans fruit wordt aangetroffen. Er zijn met name veel gevallen van citruskanker aangetroffen in containers met limes, die vanuit de haven van Santos bij São Paulo via het Verenigd Koninkrijk naar Europa zijn geëxporteerd.

Deze ziekte komt regelmatig voor in een aantal citrusteeltgebieden in Brazilië. Volgens José Antonio García, de directeur van AILIMPO, kan dit net zo'n grote bedreiging vormen voor de Europese teelt als black spot of greening. 

"In het huidige seizoen worden veruit de meeste gevallen van schadelijke ziektes in citrus op de Europese markt aangetroffen bij volumes die uit Brazilië afkomstig zijn. Er zijn bij Braziliaans citrus veel meer ziektes aangetroffen dan bij citrus van andere producerende landen van het zuidelijk halfrond," zegt José Antonio García. 

"Dit probleem baart de citrussector natuurlijk grote zorgen. Het lijkt erop alsof Brazilië hard op weg is om een van de landen met de grootste fytosanitaire risico's voor de Europa te worden. Daarom dringen we aan op een vergadering met de Europese Commissie. We kunnen dan voor het begin van het seizoen van 2017 maatregelen treffen voor strengere controles op de import van Braziliaans citrus."

Er zijn ook zorgen met betrekking tot de import van Braziliaans citrus voor de verwerkingssector. Ook dit is fruit met een verhoogd risico op ziektes, terwijl er bij de importhaven van Portugal een groter gebrek is aan effectieve controles. "Sommige instanties zijn bang dat dit fruit op de versmarkt terechtkomt, waarmee een nieuw schandaal plaats zou kunnen vinden," licht José Antontio García toe.
Publicatiedatum: