Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Westlandse bedrijven sluiten overeenkomst met Provincie Hainan:

Prominent gaat telen in China

Tholen - Prominent gaat telen in China. Afgelopen vrijdag ondertekenden de Westlandse tomatentelers een overeenkomst met een Chinese delegatie afkomstig uit de provincie Hainan. De telersvereniging heeft al enkele jaren een goede partnership met een lokale investeerder en de overheid op het eiland in de Zuid-Chinese Zee. Met de ondertekening van dit initiatief zal de samenwerking naar een hoger plan worden getrokken.

De bekrachtiging van de samenwerking tussen Prominent en de Chinezen is één van de vier officiële initiatieven die afgelopen vrijdag tussen de Chinese provincie van Hainan, de lokale investeerders Runda en Ruoniushan Group en drie Nederlandse bedrijven is gesloten. Naast Prominent zullen namelijk ook Rijk Zwaan, HortiMaX en Priva de banden aanhalen met Hainan; een regio die voor zowel de Nederlanders als de Chinezen veel kansen biedt voor de ontwikkeling van high tech tuinbouw.


Ondertekeningsceremonie tussen Hainan en Prominent, HortiMaX, Priva en Rijk Zwaan afgelopen vrijdag.

Volgens Ferdi van Elswijk van Prominent is een meer intensieve samenwerking met de partijen in Hainan een logische vervolgstap op de verkennende bezoeken van de afgelopen twee jaar. De Chinese investeerder Runda heeft op het eiland al meerdere kassen gebouwd en afgelopen jaar is daar een, naar Nederlandse maatstaven gebouwde high-tech kas, bij gekomen. "Binnen Prominent is veel kennis aanwezig over het maximaal efficiënt produceren van kasgroenten. We zullen die kennis gebruiken om in de kassen van Runda een maximaal resultaat te bereiken. Deze ondertekening bevestigt onze wil om samen te werken en het uitspreken van taken en verantwoordelijkheden."

.
Ferdi van Elswijk, Prominent

Prominent is op dit moment met een marktaandeel van ruim 25% de grootste aanbieder van trostomaten binnen Noord-Europa. Met de start van een project in Oekraïne liet de telersvereniging al eerder hun internationale ambities doorschemeren. De strategische samenwerking met de Chinezen geeft hier vervolg aan. "We willen een grote internationale speler worden, maar exporteren vanuit Nederland naar een verre bestemming als China is niet altijd haalbaar. Dan heb je de keuze om lokaal zelf kassen te gaan bouwen, maar je kunt ook een partner vinden die die kassen al heeft. In Runda hebben wij die partner gevonden, zij hebben de kassen en wij de kennis," aldus Van Elswijk.


An Junming, voorzitter Hainan Runda Modern Agriculture Co., Ltd.

Partners
Prominent investeert dus niet in het Chinese vastgoed. Van Elswijk: "Onze Chinese partners hebben zo'n 330 hectare aan teeltoppervlakte beschikbaar om gezonde en veilig geteelde groenten en fruit te gaan produceren. Op dit moment heeft Hainan Runda bij elkaar al 20 hectare aan kas waaronder dus ook 7 hectare die niet onder doen voor een Nederlandse kas, compleet met een distributiecentrum en verwerkingslijn. Wij zullen deelnemen in de exploitatie van deze kas en zijn er dus bij gebaat om hierin zo maximaal en efficiënt mogelijk te gaan telen."


Burgemeester Sjaak van der Tak ontmoet ambtgenoot en afgevaardigde van de Provincie van Hainan, Deputy Secretary Li Jun.

De Westlanders zullen niet alleen zelf naar China afreizen, maar begeleiden de teelt ook op afstand. "We leiden mensen in Nederland op en we ondersteunen via het berichtenplatform WeChat en streaming video. Daarnaast bieden de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de tuinbouw steeds meer technieken om op afstand te telen."



Van Elswijk legt uit dat er goede kansen zijn in China voor veilig geproduceerd voedsel; het land kent een snel groeiende middenklasse steeds bewuster met haar voeding omgaat. Er is dus duidelijk een markt voor de 'Nederlandse' tomaten. "De markt is enorm. Stel je eens voor dat iedere Chinees 1 tomaat eet, dan heb je al ruim 1 miljard tomaten nodig".
Publicatiedatum: 29-8-2016

Auteur: Boy de Nijs & Anouk Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

Publicatiedatum: