Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse Potato Association wil van exportrestricties af

Polen is het enige land in de EU waar exportrestricties bestaan op aardappelen. De exportrestrictie is van kracht om te controleren of er ringrot in de aardappelen zit. Poolse poot- en consumptieaardappelen moeten een Ring Rot test certificaat hebben, uitgegeven door de Poolse Plant Health Authority, op het moment dat ze naar een ander EU land worden geïmporteerd.

Deze procedure kost tijd waardoor het vrijwel onmogelijk is om te exporteren. Telers willen hun aardappelen vaak ook niet laten testen uit angst dat er ringrot wordt gevonden en zij hun aardappelen niet mogen verkopen. Volgens cijfers zijn er maar weinig uitbraken van ringrot in Polen. De ziekte wordt zelden gevonden op grote professionele bedrijven. Ook bij de kleinere telers, die een groot aandeel hebben in aardappelproductie, is het bijna nooit een probleem. Om deze reden wil de Poolse Potato Association graag van deze restricties af.

Tot kort geleden was de Poolse aardappelsector niet verenigd, zoals in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland waar de sector samenwerkt in zware tijden. Om ook in Polen een dergelijk systeem te creëren, is twee jaar geleden de Poolse Potato Association opgericht. Sinds de oprichting richt de Poolse Potato Association zich op lobbyen, contact en samenwerking met de overheid. De Poolse Potato Association wil de overheid meer leren over de sector met als doel effectieve samenwerking.
 
De Poolse Potato Association werkt nu aan deregulatie, wat de markt de mogelijkheid zou geven om te groeien. Ook producenten van pootaardappelen uit West Europa zouden hun afzet kunnen vergroten.
Publicatiedatum: