Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Westerse eetgewoonten verhogen risico op Alzheimer

Wereldwijd lijden zo'n 42 miljoen mensen aan dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en het aantal gevallen van deze ziekte neemt steeds verder toe. Er zijn aanwijzingen dat voeding een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan Alzheimer. Dit geldt met name voor de consumptie van vlees, zoetigheid en volle zuivelproducten, kenmerkend voor een Westers voedingspatroon. Toen in Japan naast traditionele Japanse voeding Westerse eetgewoonten hun intrede deden, nam het aantal gevallen van Alzheimer toe van 1% in 1985 naar 7% in 2008. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat het eten van groenten, fruit, granen, magere zuivel en vis de kans op de ziekte vermindert. 

Uit een onlangs verschenen ecologische studie, waarin de incidentie van Alzheimer in 10 landen werd onderzocht, is gebleken dat de inname van vlees en dierlijke producten (m.u.v. melk) in verband kan worden gebracht met het ontstaan van de ziekte. Onderzoekers vergeleken de kans op Alzheimer per specifieke regio en land op basis van de lokale eetgewoonten.

Amerikanen lijken het grootste risico te lopen, met een kans van 4% op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het hoge risico is het gevolg van Westerse eetgewoonten, die veelal gekenmerkt worden door een hoge vleesconsumptie. "Het beperken van de vleesconsumptie kan de kans op Alzheimer, kanker, diabetes, beroertes en mogelijk ook chronische nierziekten aanzienlijk verminderen.

Een Westers voedingspatroon met hoge vleesconsumptie lijkt dus een risicofactor te zijn. Een Mediterraan dieet verlaagt het risico met ongeveer de helft. De traditionele voedingsgewoonten van landen als India, Japan en Nigeria, gekenmerkt door een lage vleesconsumptie, verminderen de kans op het krijgen van Alzheimer met nog eens 50%.

Bron: www.sciencedaily.com

Publicatiedatum: 2-9-2016

  

Reacties:


i.d.d. Ik lees op verschillende wetenschappelijke sites dat zoetigheid , suiker een van de boosdoeners is. Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat dementie, en andere hersenziektes géén Westerse ziekte is. Hoe kan het dan dat in de vorige eeuw, toen mensen een sober bestaan hadden, bijna geen dementie voorkwam? Ook bij volkeren die nog kort bij de natuur staan(helaas steeds minder) kennen bijna geen hersenaandoeningen. Ik hoop van harte dat naar de oorzaak wordt gezocht, en niet het omgaan met. Net zoals kanker, de oorzaak opsporen, en eigenlijk met alle ziektes. Niet omgaan met, nee; preventie.
Kimberley Pex, Maastricht - 29-3-2018 14:36:40


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: