Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westerse eetgewoonten verhogen risico op Alzheimer

Wereldwijd lijden zo'n 42 miljoen mensen aan dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en het aantal gevallen van deze ziekte neemt steeds verder toe. Er zijn aanwijzingen dat voeding een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan Alzheimer. Dit geldt met name voor de consumptie van vlees, zoetigheid en volle zuivelproducten, kenmerkend voor een Westers voedingspatroon. Toen in Japan naast traditionele Japanse voeding Westerse eetgewoonten hun intrede deden, nam het aantal gevallen van Alzheimer toe van 1% in 1985 naar 7% in 2008. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat het eten van groenten, fruit, granen, magere zuivel en vis de kans op de ziekte vermindert. 

Uit een onlangs verschenen ecologische studie, waarin de incidentie van Alzheimer in 10 landen werd onderzocht, is gebleken dat de inname van vlees en dierlijke producten (m.u.v. melk) in verband kan worden gebracht met het ontstaan van de ziekte. Onderzoekers vergeleken de kans op Alzheimer per specifieke regio en land op basis van de lokale eetgewoonten.

Amerikanen lijken het grootste risico te lopen, met een kans van 4% op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het hoge risico is het gevolg van Westerse eetgewoonten, die veelal gekenmerkt worden door een hoge vleesconsumptie. "Het beperken van de vleesconsumptie kan de kans op Alzheimer, kanker, diabetes, beroertes en mogelijk ook chronische nierziekten aanzienlijk verminderen.

Een Westers voedingspatroon met hoge vleesconsumptie lijkt dus een risicofactor te zijn. Een Mediterraan dieet verlaagt het risico met ongeveer de helft. De traditionele voedingsgewoonten van landen als India, Japan en Nigeria, gekenmerkt door een lage vleesconsumptie, verminderen de kans op het krijgen van Alzheimer met nog eens 50%.

Bron: www.sciencedaily.com
Publicatiedatum: