Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelareaal per ras, Groot-Brittannië

In onderstaande tabel zijn de nieuwe voorlopige ramingen van het Britse AHDB Potatoes voor 2016 per aardappelras weergegeven in vergelijking tot de vijf voorgaande seizoenen. Klik hier voor een volledige lijst van de 50 meest voorkomende rassen.


De eerdere raming van het totale aardappelareaal in Groot-Brittannië dat geschat werd op 116.000 hectare blijft ongewijzigd en laat een stijging van 4% ten opzichte van vorig seizoen zien. De raming is gebaseerd op 90% van de producenten per regio. In juli vond de raming plaats aan de hand van 66% van het geregistreerde areaal. Voor alle ramingen op basis van een steekproef geldt dat zij met de nodige omzichtigheid geïnterpreteerd dienen te worden.

Movers en shakers
Ondanks de sterke groei van een aantal nieuwe rassen, behoudt de Maris Piper de eerste plaats met het grootste areaal van alle rassen. Bovendien nam het areaal van dit ras het meest toe ten opzichte van het jaar daarvoor, wat toegeschreven kan worden aan het feit dat het een veelzijdig ras is dat bestemd is voor zowel frites- als bewaarmarkt (zoals hieronder weergegeven). 




Nieuwe rassen in de top zijn onder meer Taurus (chips, +32%) en Royal (industrie, +38%), waarvan beide het areaal met meer dan 500 hectare groeide ten opzichte van 2015. Eenzelfde sterke groei maakte het ras Brooke door (chips, +114%) en Nectar (bewaar, +49%), hoewel deze niet in de top tien voorkomen. Het betreft hier nieuwere rassen die populair zijn bij handelaren en producenten.

Het areaal van Lady Rosetta (chips) kromp dit jaar het sterkst, met een afname van bijna 1.000 hectare, gevolgd door Hermes (chips), Harmony (bewaar), Estima (bewaar) en Markies (industrie/frites). Al deze rassen vertonen sinds een aantal jaren een dalende trend. Bewaar-, industrie- en chipsaardappelen laten zowel de grootste groei als afname zien wat er op wijst dat deze sectoren omschakelen naar nieuwe rassen.

Areaalveranderingen per marktsector
Het onderstaande overzicht geeft een beeld wat de wijzigingen in het areaal betekenen voor de diverse marktsectoren. De categorie 'onbekend/overige' vertoont een grote krimp ten opzichte van eerdere jaren. Het is moeilijk vast te stellen of dit veroorzaakt wordt door een verandering van rassen, of dat de betreffende rassen voorheen onder deze categorie werden vermeld. Vergelijkingen ten opzichte van voorgaande jaren dienen daarom met terughoudendheid te worden geïnterpreteerd. De categorie vertoont dit seizoen een krimp van 3.000 hectare. 



Dit seizoen lijkt het areaal voor bewaaraardappelen zich te herstellen en groeide van 38.000 hectare in 2015 naar 43.000 hectare. Vorig jaar registreerde de bewaarsector de grootste krimp, met een afname van 11%. De uitbreiding van het areaal komt niet onverwacht gezien de hoge prijzen van 2015-2016.

De chips maakte een groei door van 9%, waarmee het areaal het grootst is sinds 2013. Evenals bij de bewaarsector stegen de prijzen in deze sector sterk tegen het einde van 2015-2016 wat de oorzaak kan zijn van de areaaluitbreiding. Het pootaardappelareaal maakte ook een stijging door en groeide 13% naar 17.000 hectare. 

Tot slot
Hoewel het areaal dit seizoen groter is, is het onduidelijk of de aanvoer op hetzelfde niveau zal liggen als in 2015, voordat er een productieraming heeft plaatsgevonden. Deze volgt later in het jaar. Het is nu nog te vroeg om een prognose te geven van de productievolumes omdat het nog twee maanden duurt voordat de Britse oogst voltooid zal zijn. 
Publicatiedatum: