Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jazz laat zich niet vervangen door een andere variëteit"

Jazz appel een maand niet in de schappen

Tholen - Dit jaar zal de consument de Jazz-appel een tijdje moeten missen. Er is namelijk een 'gat' van half september tot half oktober omdat het Nieuw-Zeelandse seizoen eerder is afgelopen en het Europese seizoen pas in oktober begint. "Tot op heden is er voor de Jazz-appel nog nooit een naadloze aansluiting geweest uit het zuidelijk en noordelijk halfrond. Door de sterk toegenomen vraag van zowel handel als consumenten is het gat dit jaar echter groter en zullen we een viertal weken moeten overbruggen", vertelt Greta Knapen van Enzafruit. Eerder dit seizoen werden de hoge verwachtingen voor Jazz ook al uitgesproken door Tony Fissette.

Grootste volume uit Loire-vallei
Ze geeft aan dat er geen mogelijkheid is dat de Europese Jazz vroeger op de markt zou kunnen komen. "De Jazz appel is een latere variëteit dan bijvoorbeeld de Royal Gala. De eerste volumes Europese Jazz komen uit Italië en de regio Zuidoost /Zuidwest Frankrijk, maar dit zijn kleinere aanbouwgebieden. Eind oktober/begin november starten we met de Jazz uit de Loire vallei, die zeker 80% van het Franse volume vertegenwoordigt. Het is onmogelijk om vroeger te starten omdat we dan niet meer de unieke, constante topkwaliteit kunnen garanderen en dat mag zeker niet gebeuren", legt ze uit.



Luxe-probleem

"Niet voldoende volume hebben, is natuurlijk een luxe probleem", vindt Greta. "Maar aan de andere kant is het natuurlijk niet leuk want we willen iedereen zo lang mogelijk tevreden stellen. We proberen hier zo goed mogelijk op te anticiperen door zo correct mogelijke afspraken met retail en groothandel te maken. Zoals gezegd zitten we nog in een overgangsfase en zullen de toenemende volumes Jazz deze situatie zeker versoepelen." De consument zal dus even zonder deze appel moeten. "De Jazz appel laat zich niet vervangen door een andere variëteit. Het zal met ongeduld wachten zijn op de nieuwe oogst Jazz uit Europa, die vermoedelijk tegen midden oktober 2016 z'n intrede zal doen."

Stijging Europese volumes
De komende jaren wordt wel een stijging in de Europese volumes verwacht. "Als alles volgens plan verloopt zal de komende jaren meer geoogst worden. Dit geeft ons dan een vlekkeloze overgang en sluiten we het gat tussen de twee seizoenen." Hoe de overgang er volgend seizoen uit gaat zien na het Europese seizoen is nog te vroeg om uitspraken over te doen. "Veel zal afhangen van de marktomstandigheden op dat moment en vraag en aanbod die de verkopen zullen bepalen."

Prijsstijging
Consumenten willen voor de Jazz appel een hogere prijs betalen. "In de loop der jaren is de prijs van Jazz met zo'n vijf euro voor 18 kilo gestegen. Wij mogen met trots vaststellen dat de Jazz wel echt in opmars is en men bereid is om voor uitstekende kwaliteit ook wel een hogere prijs te betalen. Voor de komende jaren is onze doelstelling om de prijs min of meer stabiel te houden", besluit ze.

Voor meer informatie:
Greta Knapen
Enzafruit New Zealand Continent
Tongersesteenweg 135
3800 Sint- Truiden - België
Tel: +32 11 68.99.41
Fax: +32 11 68.81.09
www.enzafruit.be
continent.info@enzafruit.be