Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

12-kops Fresh Food weger voor Deldiche

Een 12-kops Fresh Food weger van Ishida Europe heeft de Belgische delicatessenproducent Deldiche in staat gesteld een enorm assortiment van verschillende producten op één machine te verwerken, wat sterk verbeterde snelheden en efficiency in het verpakkingsproces heeft opgeleverd.



De voedselproducten van Deldiche zijn afkomstig uit de hele wereld en het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe smaken en vernieuwingen voor hun grote klantenkring, waaronder speciaalzaken en delicatessenwinkels. Naast het uitgebreide productassortiment draagt het bedrijf de versheid van hun producten hoog in het vaandel. Dat betekent dat er geen grote hoeveelheden op voorraad worden gehouden, maar dat er snel wordt ingespeeld op de dagelijkse orders van klanten. Het onvermijdelijke gevolg is dat de productieruns kort zijn en orders zo snel mogelijk moeten worden verzonden.

Hoewel automatisering van het verpakkingsproces een voor de hand liggende oplossing leek, waren met name het grote aantal verschillende producten en hun verschillende verwerkingseigenschappen een uitdaging. Dit wordt toegelicht door Koen Ryssaert, productiemanager bij Deldiche: "Wij stelden BRN voor de uitdaging om een weegoplossing te vinden voor het verwerken van letterlijk honderden verschillende producten, waaronder ook zeer plakkerige en kwetsbare delicatessen.

"Met de Ishida weger voldeed BRN aan die vereiste en dat heeft voor onze activiteiten veel verschil gemaakt. Waar het antwoord op een verzoek van een klant vroeger 'misschien kunnen we dat' luidde, kunnen we nu overtuigd 'ja, dat kunnen we!' antwoorden."


Vlnr Jim de Cock, Charlotte de Cock en Koen Ryssaert van Deldiche


De flexibele opstelling van de Ishida CCW-M-112 omvat 12 lineaire banden die de toevoer naar de hoppers van de multiheadweger verzorgen. Vóór de banden bevindt zich een operator, die de stroom van producten naar de hoppers kan regelen. De 12 belt feeders en 12 sets met hoppers van de weger bieden Deldiche de mogelijkheid om twee verpakkingen tegelijkertijd te vullen en daarmee de verpakkingssnelheid te verdubbelen.

Net zo belangrijk is dat de M-112 twee verschillende producten in dezelfde verpakking kan mixen, met behulp van software die ervoor zorgt dat het uiteindelijke doelgewicht altijd uiterst nauwkeurig en consistent wordt bereikt. Dit is vooral belangrijk voor het beheer van duurdere items.



Ondanks de enorme variatie aan producten die op de weger worden verwerkt o.a. gemengde olijven, gemengde pepers, Afrikaanse salade (mix van kikkererwten, pompoen, wortel en verse tuinkruiden) en tzay, hebben de meeste producten met elkaar gemeen dat ze van nature plakkerig zijn of in olie of dressings zijn verwerkt. Verder zijn er ook kwetsbare producten die op zachte wijze moeten worden verwerkt.

De Ishida Fresh Food weger is tegen al deze uitdagingen opgewassen dankzij de belt feeders die, in tegenstelling tot radial feeders, niet van trillingen gebruikmaken om het product verder te voeren. Alle hoppers zijn voorzien van een plastic oppervlak, wat de verwerking van plakkerige items ook bevordert. Verder zorgen het geribbelde patroon aan de binnenkant van de hoppers en de schraapdeuren voor een volledige 'uitvoer' van het product en een grotere nauwkeurigheid in het algemeen.

De meest gebruikte verpakkingen zijn potten van 150 gram en 200 gram, maar de weger heeft flexibiliteit voor het verpakken van vele andere formaten, tot emmers van maar liefst 10 kilo. Om de producten in de potten te wegen, worden er speciale dooptrechters in de pot neergelaten om het product zonder morsen af te geven.
.../
De weger verpakt producten zonder problemen met snelheden van ten minste 30 verpakkingen per minuut, hoewel de doorvoer veel hoger ligt voor tal van andere, makkelijker te verwerken items, zoals olijven en pepers.



Deldiche zegt dat de nauwkeurigheid buitengewoon goed is voor alle doelgewichten. Omdat de meeste van deze producten voorheen handmatig werden gewogen, zijn er enorme besparingen gerealiseerd wat betreft give-away en tijd. Om die reden verwacht het bedrijf snel rendement op hun investering.

Het hygiënische, gemakkelijk te reinigen ontwerp van de Fresh Food weger maakt ook snelle productwisselingen mogelijk. Om de machine volledig te reinigen wordt er een speciale wasinstallatie op wielen tot naast de weger gereden, waar contactonderdelen kunnen worden opgezet voor eenvoudig reinigen.

De CCW-M-112 is ook bijzonder betrouwbaar gebleken en heeft sinds de installatie probleemloos gewerkt. En om de efficiënte en consistente prestaties van de machine verder te onderstrepen, kan de Ishida weger ook bijspringen met het verwerken van producten mochten de contractuele verpakkingsbedrijven van Deldiche leveringsproblemen ervaren.

De weger speelt een centrale rol in de compleet nieuwe lijn die door BRN is ontworpen, waartoe ook de stelling van de weger, elevators en transportbanden behoren. BRN verzorgde de training voor operators om hen vertrouwd te maken met de weger en de vele voordelen ervan te maximaliseren.

"Dit is een ingrijpende verandering geweest, van handmatig wegen tot een automatisch proces, waarbij de weger ons het denkwerk uit handen neemt," concludeert Koen. "De nauwkeurigheid, efficiency en flexibiliteit van de weger hebben enorme voordelen opgeleverd en zullen ons bedrijf helpen om te blijven groeien en meer exotische en interessante producten voor onze klanten te vinden."

Publicatiedatum: