Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hilde Vautmans (Open VLD): "Interventieprijs peren dekte maar 20% van de kosten"

Europese Commissie wil perentelers niet méér geven

Tholen - Binnenkort zullen de eerste Conference peren worden geplukt. Niet alle perentelers beginnen enthousiast aan de oogst, want ze verkopen al twee jaar onder kostprijs. Voor de vakantie heeft Europarlementslid Hilde Vautmans aan de Europese Commissie gevraagd of Belgische perenteler meer schadevergoeding konden ontvangen. Het antwoord van de Commissie is negatief.

Geen aanvullende compensatie
Europees parlementslid Hilde Vautmans: "Jammer dat de Europese commissie geen aanvullende compensatie overweegt. De interventiemaatregelen voor de Conference-peren voldoen niet. Maar 20 procent van de kostprijs wordt zo gedekt.
Ik heb een onderhoud gevraagd met Jean-Claude Junker en Phil Hogan om nogmaals steun te vragen voor de producenten van de conférence-peer. De interventiemaatregelen die Europa heeft uitgetrokken, missen hun doel volledig omdat de telers hun peren nog altijd beter doorverkopen dan ze te vernietigen."

Hilde: "Wij vroegen in juni aan de Europese Commissie of de producenten van Conference-peren, die al twee jaar in crisis zitten, nog extra vergoedingen konden krijgen. Ik verduidelijkte dat de telers hun peren onder de kostprijs moeten verkopen. Ondertussen is de export naar nieuwe markten wel toegenomen, maar dit volume is veel geringer dan de uitvoer naar Rusland was. In 2015 is 1.858 ton naar China geëxporteerd, 2.549 ton naar Hongkong, 250 ton naar India en 23 ton naar Canada, in totaal dus 4.680 ton of 4% van het naar Rusland geëxporteerde volume. Bovendien kunnen Moskou en Sint-Petersburg binnen vijf dagen worden bereikt, terwijl het vervoer naar alle nieuwe markten ten minste drie weken vergt. Een toename van de verkoop in de EU-landen (voornamelijk als gevolg van de lage prijzen) is niet voldoende om de vroegere vraag uit Rusland te vervangen. De interventiemaatregel die vorig seizoen is ingevoerd, heeft niet het gewenste resultaat gehad. De prijs die is betaald voor het vernietigen van peren, was lager dan de kostprijs. Met de interventieprijs werd maar 20% van de kosten gedekt, hetgeen verklaart waarom het beschikbare bedrag niet is gebruikt. Bovendien mag het duidelijk zijn dat het voor een fruitteler allesbehalve evident is om zijn oogst, waar een jaar lang aan gewerkt werd, te vernietigen. Bij vergelijking van de seizoenen vóór de sancties met het vorige seizoen blijkt dat het verlies 10 cent per kilo bedroeg. In deze zes jaar is de kostprijs met 2 eurocent gestegen, zodat het totale verlies neerkomt op 12 cent per kilo."

Antwoord Commissie: geen aanvullende compensatie

Het antwoord van de Commissie klinkt als volgt: "Met een EU-begroting die vanuit verschillende beleidsterreinen onder druk wordt gezet, is de Commissie er toch in geslaagd sinds het begin van het Russische invoerverbod medio 2014 de groenten- en fruitsector uitzonderlijke steun te verlenen. In de begrotingsjaren 2015 en 2016 is in totaal 410 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering van uitzonderlijke maatregelen. Gedurende die periode hebben de lidstaten voor 328 miljoen euro aan steunaanvragen aangemeld, wat overeenkomt met 1,3 miljoen ton groenten en fruit.
Deze tijdelijke en uitzonderlijke regeling is geen structurele regeling. De crisispreventie en crisisbeheermaatregelen van de operationele programma's van erkende producentenorganisaties voor groenten en fruit hoeven niet altijd van een dergelijke regeling vergezeld te gaan. Dankzij beide regelingen kunnen de producenten gebruikmaken van verschillende instrumenten om hun doelstellingen te behalen."



"Voorts heeft de Europese Commissie in de Landbouwraad van juli haar voornemen aangekondigd om de steun voor het uit de markt nemen van producten op te trekken door het steunplafond voor gratis verstrekking en voor andere bestemmingen dan gratis verstrekking te verhogen tot respectievelijk 40 en 30 % van de overeenkomstige gemiddelde prijzen van de voorbije vijf jaar. De lopende werkzaamheden ter aanpassing en vereenvoudiging van Verordening (EU) nr. 543/2011 bieden een uitgelezen kans om die prijzen voor het uit de markt nemen van producten aan te passen (toepassing wordt verwacht in 2017). Een aanvullende compensatie wordt dan ook niet overwogen."

Voor meer informatie:
Hilde Vautmans
Europees Parlement
Wiertzstraat 60, Office ASP 9 G 216
B-1047 Brussel