Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volautomatische vulmachine verwerkt 120 kisten aardappelen per uur

Tholen – Het in Ens gevestigde Van Hees Machinery bracht eind 2014 de BoxFilr uit. Dit is een machine die onder hoge snelheid kisten kan stapelen, vullen, draaien en legen. "De machine is goed inzetbaar tijdens de oogstperiode en geschikt voor aardappelen, uien, bonen en bulkgoederen als graszaad", aldus Bas van Hees. "De BoxFilr vult luchtig, heeft geen stortkegel en zorgt voor een goede knolverdeling bij aardappelen. En is vanwege zijn modulaire design volledig naar wens samen te stellen."



Modulair design
"De BoxFilr onderscheidt zich van andere kistenvullers vanwege het modulaire design", vertelt Bas. "We hebben een machine ontwikkeld die bij iedere bedrijfsvoering zou kunnen passen. Zo kun je specifieke onderdelen van de machine gebruiken tijdens het sorteerseizoen. De overige modules, die op dat moment niet in gebruik worden genomen, kunnen dan tijdelijk elders worden ondergebracht. Het is mogelijk om de BoxFilr uit te voeren met stapel- en ontstapelmodule, bunkervulmodule, dubbele bunkervuller, kistendraaimodule en kantelmodule. De uitvoering van de machine is zeer afhankelijk van de klantwens. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een draaier (linksom of rechtsom) en een lift bij elkaar te zetten of de BoxFilr en een lift apart."



Knolverdeling

De machine vult in grofweg drie stappen een kist. "De BoxFilr voert één lege kist door die na een op- en neerwaartse beweging diezelfde kist vult. In dat cyclische proces kunnen makkelijk 120 kisten per uur worden doorgevoerd: tijdens het vullen wordt namelijk een andere lege kist alweer gevuld. Iets specifieker nog: de machine kan lege kisten ontstapelen en vervolgens met de bunkervuller vullen, laten kantelen om de kist goed vol te krijgen, om ten slotte de volle kist weer te stapelen. Door die beweging heeft de machine een hoge verwerkingssnelheid en is de knolverdeling beter op orde dan bij andere kistenvullers die niet volgens dat principe werken. Dat laatste moet je niet onderschatten. Als je product in de kist goed is verdeeld naar grootte, waarbij de grotere en kleinere producten door elkaar heen liggen, dan leidt dat tot een betere bewaring. De lucht kan er makkelijker doorheen, zodat het product eerder op de gewenste bewaartemperatuur is. En als er grond bij komt kijken, dan wil je dat ook door de hele kist verdeeld hebben. Niet gecentreerd op één plek."

Hoewel de BoxFilr in de praktijk veelal voor aardappelen en uien wordt gebruikt, is deze ook geschikt voor andere AGF, geeft Bas aan. "Alles wat door de bunker past kan in principe mee. Bonen, pinda's, graszaad, als het product maar niet groter is dan het formaat fritesaardappel en in een kist gaat. Het vulproces verschilt per product en productgrootte, maar daar kun je de bufferband apart op afstellen. Zo kun je de snelheid waarmee deze zakt en hoe vaak deze schudt bij de neerwaartse beweging geheel naar eigen wens aanpassen. Het is belangrijk dat het product goed mengt. Via een soort draaikolkwerking gebeurt dat ook."

Aardappeldemodag
Van Hees Machinery is op 31 augustus in Westmaas aanwezig op de Aardappeldemodag voor een demonstratie van de Boxfilr.


Voor meer informatie:
Bas van Hees
Van Hees Machinery

Oogstveld 12
8307 DV Ens
T: +31 (0)527-712047
www.vanheesmachinery.nl
info@vanheesmachinery.nl