Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoogstraten kiwibes vanaf dit jaar door optische sorteerder

Tholen - Dit seizoen worden de kiwibessen bij Hoogstraten niet meer met de hand gesorteerd door de producenten, maar gesorteerd op maat en rijpheid via een gloednieuwe optische sorteermachine. "Het was een flinke investering, maar vanuit de handel werd gevraagd om kiwibessen met een bepaalde maat én rijpheid. Telers stonden daarom unaniem achter het plan om te investeren in een machine die dit voor hen kan doen", vertelt Gaston Opdekamp, directeur van Coöperatie Hoogstraten.


Gaston Opdekamp voor de nieuwe sorteerder.


De eerste selectie gebeurt nog met de hand.

Telers focussen op core business
"Niet voor elke teler is het evident om de kiwibessen op maat en op rijpheid te sorteren", vervolgt Gaston. "Voor de meeste telers is kiwibes een tweede of derde teelt, omdat het maar enkele weken per jaar wordt geoogst. Nu met de nieuwe optische sorteerder kunnen producenten zich volledig focussen op hun core business, de teelt. De rest gebeurt op een speciale afdeling bij de veiling. De optische sorteerder maakt foto's van de bessen (600 foto's /seconde) en de intelligente machine zorgt ervoor dat de vruchten volgens de ingestelde maat en rijpheid bij de juiste 'uitgang' terecht komen." De machine is gebouwd, ontwikkeld en geleverd door de firma Stas Belgium en bevat de sorteringssoftware van de firma Ellips uit Eindhoven.



Ook te gebruiken voor ander kleinfruit
Het kiwibesseizoen is deze week van start gegaan en zal tot oktober duren. "Onze producenten telen zowel vroegere als latere rassen. Zo kunnen we de oogst nog wat spreiden", legt Natalie Snijers uit. Kiwibes is een product met nog relatief kleine volumes. "Toch vonden de telers en wij als Coöperatie dat dit product zo'n investering nodig had. Daarnaast kunnen we deze techniek en machine ook gebruiken voor onder meer kersen en blauwe bessen, producten die ook jaarlijks in volume toenemen."





Nauwe samenwerking
De kiwibesproductie is afkomstig van 20 hectare en 25 telers. "We verzamelen het product van 5 coöperaties: CLTV Zundert (NL), BelOrta, Fruitveiling Zuid-Limburg (NL), REO Veiling en natuurlijk Coöperatie Hoogstraten." Alle Belgische retailers voeren de kiwibes in hun assortiment. De kiwibessen gaan niet via de klok, maar worden bemiddeld. "Werd de kiwibesteelt eerst gezien als een 'teelt voor erbij', de laatste jaren wordt toch ook steeds meer geïnvesteerd door de telers", geeft Natalie aan. "Tijdens de oogst ziet men nu het belang in van snel koelen. Tegenwoordig wordt de kiwibes zo snel mogelijk na de oogst gekoeld. De samenwerking is nauw, onderling delen telers veel. De kiwibesgroep is heel hecht en transparant. Opvallende zaken en informatie over rassen worden meteen met elkaar gedeeld. . Ook worden telers op wetenschappelijk gebied zoals variëteitenkeuze en teelttechniek, ondersteund vanuit de Universiteit Gent."



Verschillen in rijpheid elimineren

Het volume Hoogstraten kiwibessen neemt jaarlijks toe. "Het duurt meerdere jaren voordat een kiwibesplantage in volle productie komt en aangezien er tot vorig jaar nog elk seizoen is bijgeplant, zal het volume de komende jaren alleen maar toenemen. Dit seizoen wordt 150 ton verwacht, zo'n 50 ton meer dan vorig jaar." De kiwibes is nog niet zo bekend bij de consument. "Door met de nieuwe sorteerder alleen producten te verpakken die allemaal even rijp zijn, maken we het makkelijker voor de eindconsument. Kiwibessen worden vaak gegeten als snack, dus wil je als consument homogeen product kunnen kopen en gebruiken. Verschillen in rijpheid proberen we met deze investering zoveel mogelijk te elimineren", besluit Gaston Opdekamp.



Voor meer informatie:
Gaston Opdekamp
Natalie Snijers
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu