Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oost-Europees paddenstoelenseizoen in volle gang

Gisteren ontving de Duitse importeur I ❤Mushrooms twee vrachtladingen wilde paddenstoelen uit Oost-Europa. Ze zijn onder meer afkomstig uit Letland, Litouwen, Roemenië en Wit-Rusland. Uwe Buschhaus, eigenaar van het in Keulen gevestigde bedrijf, vertelt dat hoewel er volop cantharellen verkrijgbaar zijn, het altijd weer een hele opgave is om alleen cantharellen van de beste kwaliteit te importeren. Gelukkig werkt Uwe al zo'n 10 tot 15 jaar nauw samen met zijn leveranciers, wat hij zeer op prijs stelt omdat zij exact weten wat zijn wensen zijn en hij precies weet wat zij hem te bieden hebben.

 
Van de cantharellen die het bedrijf momenteel ontvangt, is zo'n 75% van gemiddeld formaat. Slechts 25% betreft kleinere maten.

In Duitsland zijn de kleine maten duurder. De prijs is zo'n €1,00 tot €1,50 per kilo hoger dan die van gemiddelde maten. Dit komt deels voort uit het feit dat het plukken van de paddenstoelen arbeidsintensiever is. Gemiddeld bedragen de prijzen dit jaar €6,00 tot €7,00 per kilo, wat te danken is aan de ruimere aanvoer ten opzichte van vorig jaar toen de kiloprijs meer dan €10,00 bedroeg.



"In tegenstelling tot Franse consumenten, die het liefst grote cantharellen kopen, hebben Duitse consumenten een voorkeur voor kleine cantharellen. Het is gewoon een kwestie van smaak. Fransen zijn van mening dat de langere groeiperiode van de grotere paddenstoelen zorgt voor meer smaak. Duitse koks prefereren echter kleinere paddenstoelen voor het bereiden van hun gerechten en zijn graag bereid hier wat meer voor te betalen. Ik denk echter wel dat de gemiddelde maten een wat rijkere smaak hebben dan de kleinere en ook minder duur zijn," bekent Buschhaus.

Tot dusver verloopt het seizoen prima. De productie is hoog en dit zal naar verwachting tot in oktober zo blijven.



Zomermaanden hoogseizoen in Duitsland
In tegenstelling tot in veel andere West-Europese landen beleeft de paddenstoelenafzet in Duitsland zijn hoogseizoen tijdens de zomermaanden. In buurlanden is het tegenovergestelde het geval en komt de vraag pas op gang als de temperaturen in september weer gaan dalen.

I ❤Mushrooms exporteert naar Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Nederland. 70% van de voorraad is bestemd voor de Duitse markt. Buschhaus vertelt dat de vraag naar exotische champignons de laatste jaren gegroeid is, met name de vraag naar Japanse variëteiten zoals Eringi (kruisdisteloesterzwam) en Shiitake laat een stijgende trend zien. Ondanks de grotere aanvoer van de populaire Eringi, die de laatste jaren in vrijwel elke supermarkt te vinden is, blijft de gewone witte champignon veruit het meest verkocht.


Voor meer informatie:
Uwe Buschhaus
I ❤Mushrooms
Tel: +49 2302 623318
Fax: +49(0)2302 962184
Email: info@speisepilze.eu
www.speisepilze.eu
Publicatiedatum: